Prejsť na obsah

Materská škola Budapeštianska 1, KOšICE

SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE DETSKÉHO FITNES CENTRA
v Materskej škole BUDAPEŠTIANSKA 1


Oddelenie strategického rozvoja, referát školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice (OSR RŠŠaM MMK) zorganizovalo dňa 6. marca 2013 v poradí tretí Celomestský metodický deň (CMD) pre pedagogických zamestnancov materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

V rámci jednej z jeho odborných aktivít Materská škola Budapeštianska 1 slávnostne otvárala v novozriadenej a zrekonštruovanej miestnosti Detské fitnes centrum.
Slávnostného otvorenia za mesto Košice sa zúčastnili MUDr. Renáta Lenártová, viceprimátorka mesta Košice, MVDr. Martin Petruš, vedúci kancelárie primátora a PaedDr. Mária Kavečanská, vedúca referátu školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice, ktoré spoločne prestrihli červenú stuhu.
Na slávnostnom otváraní Detského fitnes centra sa zúčastnil aj starosta MČ - Sídlisko Ťahanovce Ing. RNDr. Emil Petrvalský, CSc. a Ing. Janka Rajňáková.

Deti veľkým potleskom ocenili prestrihnutie pásky a otvorenie Detského fitnes centra, ktoré im urobilo veľkú radosť. Tešili sa z nových fitnes strojov určených pre deti predškolského veku. Všetky cvičiace stroje majú licenciu, ako aj technické parametre. Detské fitnes centrum obohatilo a očarilo nie len deti, ale ocenili ho aj všetci dospelí prítomní.

Viceprimátorka mesta Košice MUDr. Renáta Lenártová vo svojom príhovore vyzdvihla dôležitosť a význam upevňovať v deťoch zdravý životný štýl vzhľadom k tomu, že aj u tak malých detí sa vyskytujú problémy s kardiovaskulárnymi ochoreniami, s obezitou a nesprávnymi stravovacími návykmi.

Materská škola sa v rámci CMD prezentovala prácou krúžkových činností v rámci spracovaného projektu ,,Evička nám ochorela", ktorý tvorí na škole súčasť učebných osnov. Krúžkovú činnosť prezentovali pani učiteľky, ktoré spoločne nadviazali na tému ochrany ľudského zdravia a formou zážitkového učenia poukázali akým spôsobom vedia deti privolať pomoc dospelého v krízových situáciách, kedy je ohrozené zdravie. Deti ukázali vedomosti a schopnosti rozlíšiť nebezpečenstvo, ako aj vedieť pomôcť raneným. Vo vytvorených modelových situáciách poukázali deti na prácu, dôležitosť a užitočnosť hasičov- krúžok mladých hasičov, ktorý má vybavenosť aj vhodnými a názornými pomôckami, hasili požiar, ktorí spôsobili deti manipuláciou so zápalkami. Záchranu života, pomoc zdravotníkov a ochranu zdravia predviedli deti v situačnej hre. Ukázali ako vedia chrániť svoje telo, zdravotný stav, postoje k zdraviu ako poznajú a rozlišujú jednotlivé funkcie orgánov ľudského tela, aké a ktoré sú životne dôležité orgány ľudského tela - krúžok mladých záchranárov, ktorý pracuje na škole už 6 rokov, spolupracuje s Červeným krížom, prezentuje školu na primátorskej kvapke krvi, Dni narcisov, pomáha onkologicky chorým deťom finančnými zbierkami, ako aj spolupracuje s nadáciou Červený nos. V závere pracovného stretnutia CMD dňa bola pre prítomných pripravená aj ochutnávka zdravých jedál, pitného režimu. Zamestnanci školskej jedálne pripravili rôzne druhy zeleninových, ovocných šalátov, nátierok a nátierok, ktoré tvoria súčasť jedálnych lístkov pre deti materskej školy.

Spomenutá aktivita bola na škole vyhodnotená veľmi kladne a na vysokej profesionálnej úrovni bola ocenená práca vedenia školy a celého pedagogického kolektívu. Škola získala uznanie aj v oblasti materiálneho vybavenia – veľké množstvo učebných pomôcok, hračiek didaktických pomôcok, estetizácie prostredia interiéru školy, čistoty na zariadení, ako aj za ochutnávku zdravých jedál.
Najkrajším morálnym ocenením a zhodnotením našej práce CMD dostala škola práve návštevou viceprimátorky MUDr. Renáty Lenártovej, ako aj vedúcej referátu školstva, športu a mládeže MMK PaedDr. Márii Kavečanskej , ktoré sa na tomto dni na škole zúčastnili.
Myslím si, že táto celomestská aktivita má svoje opodstatnenie, nakoľko fantázia, tvorivosť, a šikovnosť pedagógov je úžasná, kreatívna, a vysoko profesionálna. Prostredníctvom CMD majú možnosť učitelia zviditeľniť svoje nápady, inšpirácie ako aj odovzdať svoje pedagogické skúsenosti.

Mgr. Iveta Strukanová
riaditeľka školy