Prejsť na obsah

Materská škola, Miškovecká 20, košice


Slávnostná akadémia EHMK 2013 - OČAMI DETÍ

Historickým medzníkom Slovenskej republiky je získanie titulu EHMK 2013 pre mesto Košice, na ktorý sme právom hrdí. Košice majú celý rok 2013 na to, aby predstavili seba, svoj kultúrny život a jeho rozvoj. K prezentácii mesta Košice prispeli aj deti predprimárneho vzdelávania spoločne s pedagógmi a zamestnancami Materskej školy Miškovecká 20, Košice dňa 11. apríla 2013 na Slávnostnej akadémii s názvom EHMK 2013 - Očami detí.

Cieľom projektu bola prezentácia multikultúrnej výchovy v predprimárnom vzdelávaní, ktorá je súčasťou školského vzdelávacieho programu „Poďme sa spolu hrať a spoznávať". V ňom deťom vštepujeme tradície a hodnoty potrebné pre ich ďalší šťastný život.

Predprimárne vzdelávanie napomáha posilňovať úctu k rodičom, ku kultúrnym hodnotám, tradíciám štátu, k materinskému jazyku a k svojej vlasti, nakoľko mesto Košice je označované za mesto tolerancie. Zároveň sa demonštruje znášanlivosť ľudí rôznych kultúr a formovanie vlastností a schopností dieťaťa spolupracovať s ľuďmi inej národnosti, aktívne presadiť svoj postoj a správanie sa proti nekultúrnym prejavom, prejavom ponižovania, diskriminácie, násilia, rasizmu a predsudkov.

Svojou účasťou na slávnostnej akadémii nás poctili vzácni hostia: Poslankyňa Európskeho parlamentu Mgr. Monika Smolková, poslanec Národnej rady SR Mgr. Milan Géci, vedúca referátu školstva, športu a mládeže magistrátu mesta Košice PaedDr. Mária Kavečanská, referentka referátu Ing. Henrieta Behinová, starosta Mestskej časti Juh JUDr. Jaroslav Hlinka, prednostka Mestskej časti Juh JUDr. Henrieta Pagáčová, RNDr. Milan Šindler zo Slovensko- juhoafrickej spoločnosti, zástupcovia Základnej školy Užhorodská 39,Košice, zástupcovia materských škôl a základných umeleckých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, predseda Rady školy JUDr. Juraj Bernát, členovia Rady školy, predseda výboru Rodičovského združenia Ing. Juraj Prisztács, rodičia detí a iní vzácni hostia.

Nezabudnuteľným zážitkom pre prítomných bolo pásmo v spojení hudby, tanca, spevu, poézie, v ktorom deti prezentovali svoj talent a potenciál v oblasti výtvarnej, hudobnej i literárnej pod vedením svojich pedagógov. Nevyčerpateľná kreativita, flexibilita a fantázia učiteliek sa ukázala nielen v pripravenom programe, ale ja v skonštruovaní rekvizít demonštrujúcich dominanty mesta Košice.

Rozvíjajúci sa púčik vlastenectva, tradície a kultúry, svoju lásku deti vyjadrili v ľudových tancoch, valčíku, vystúpením mažoretiek a v závere v básni a „hymne" venovanej Košiciam, ktorej text si spoločne s učiteľkami samy zložili. Príjemnú atmosféru umocnili hrou na hudobné nástroje a spevom tradičných ľudových piesní aj žiaci a pedagógovia zo Základnej umeleckej školy Bernolákova 26, Košice.

Celý priebeh slávnosti je zdokumentovaný fotografiami a kamerovým záznamom. Nádherné posolstvá a túžby deti zozbierali a vložili do malých papierových sŕdc, ktoré počas slávnosti zdobili balóny želaní.

Nech posolstvo Košíc nesie sa do celého sveta cez lásku k rodičom, pedagógom, zamestnancom materskej školy, lásku k životu, prírode i k všetkým ľuďom v podobe jemnosti s akou sa dotýka detskej duše. Počúvajme naše deti, ako urobiť svet, naše mesto lepším a krajším.


Eva Petrillová
riaditeľka Materskej školy Miškovecká 20, Košice


Fotodokumentáciu nájdete na: http://www.ipfoto.sk/EHMK/