Prejsť na obsah

Materská škola na Budapeštianskej ulici získa čestný názov

Dňa 24. septembra 2010 o 16:00 hod. sa v Materskej škole Budapeštianska 3 uskutoční slávnostné odovzdávanie certifikátu o zapožičaní čestného názvu MATERSKÁ ŠKOLA MELÁNIE NEMCOVEJ.
Ide o historicky prvú materskú školu v Košiciach, ktorej bude čestný názov prepožičaný Ministerstvom školstva, vedy a športu za prítomnosti oficiálnych hostí a zástupcov Mesta Košice, Štátnej školskej inšpekcie, Mestského zastupiteľstva, Miestneho zastupiteľstva, Národného osvetového centra v Bratislave, zástupcov samosprávnych orgánov školy, potomkov tejto významnej osobnosti i zástupcov médií.
Čestný názov školy je morálnym ocenením výsledkov školy a predmetnej škole sa udeľuje pri príležitosti 20. výročia jej založenia.
„Materská škola Budapeštianska 3 sa od svojho vzniku profiluje ako škola s umelecko-estetickým zameraním s mimoriadnymi výsledkami aj na celoštátnej úrovni. V školskom roku 2010/2011 s týmto kreditom a skúseným personálnym potenciálom tu funguje trieda pre umelecky nadané deti v oblastiach hudobnej a dramatickej,"- povedala Veronika Becová z oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice.

Melánia Nemcová
* 28. október 1918 vo Veľký Šariš † 16. august 2006 v Bratislava
Ako učiteľka pôsobila najprv v Stropkove, neskôr v Nesluši, Hornom Vadičove, Plavnici a Strážskom.
Vtedy Melánia Nemcová založila detský folklórny súbor pri škole. Súbor bol taký populárny, že sa zúčastnil nakrúcania folklórneho filmu Na zelenej lúke v réžii režiséra Ladislava Rychmana.
V tom čase pohostinne urobila jednu choreografiu v PUĽSe, kam ju po úspechu angažovali v roku 1954 a pracovala tam až do roku 1972. V tom období vytvorila asi 160 choreografií a viedla súbor aj ako jeho umelecká šéfka. V tom období vytvorila cca 150 choreografií.
V období rokov 1965 – 1972 bola takmer stále v zahraničí do súborom (Francúzsko, Anglicko, Taliansko, Nemecko atď.) až po polročné turné po USA a Kanade. Za obdobie svojho pôsobenia priviedla súbor k tvorivým, choreografickým a interpretačným vrcholom. Popri tejto práci pomáhala neustále aj amatérskym folklórnym súborom, kam neúnavne chodila pomáhať, stavať choreografie a vytvárať návrhy kostýmov.
Po odchode z PUĽSu pracovala ešte ako krajská inšpektorka a spolupracovníčka Krajského osvetového strediska v Košiciach.
V roku 1987 sa presťahovala do Bratislavy. Následne vydala 17 kníh z množstva materiálov zozbieraných na výskumoch: Krucena a perníkové srdce – opisy choreografií, Piesne Zemplína
Chorovod a čardáš - opisy choreografií, Piesne Gemera, O niektorých pojmoch choreografického remesla, Piesne Šariša, Chorovody a dievčenské tance z východného Slovenska, Daj, Bože slunka, Z folklórneho výskumu vo Svidníckom okrese, Piesne Spiša I-II, Detské hry z východného Slovenska I- II, Piesne zo Strážskeho a okolia, Svadobné obyčaje z východného Slovenska, Svadby na východnom Slovensku II, Metodické poznámky k písaniu scenárov.
5. 2. 2004 bola Melánia Nemcová ocenená Krížom prezidenta Slovenskej republiky, II. stupňa. Naďalej bola nápomocná svojimi teoretickými poznatkami, ktoré odovzdávala ďalej mladým choreografom, etnografom, milovníkom ľudového umenia a tradícií až do svojich 87 rokov.
Celý život zasvätila slovenskému folklóru a najmä folklóru východného Slovenska a všetkému, čo s ním súvisí. S láskou a úctou pristupovala k našim hodnotám, tradíciám a svoje skúsenosti so zanietením rozdávala. A mala z čoho, lebo sama bola zdrojom hlbokých vedomostí a skúseností, bola krásnym a slnečným človekom, pohodovým, ako to naučí len život.
Svoj život venovala tomuto kraju a ľuďom tu žijúcim, spätá s ich mentalitou, temperamentom, kultúrou i špecifickou svojbytnosťou.
Vo svojich publikáciách zachytila bohatstvo ľudovej tvorby dnes už odchádzajúcej do nenávratna. Veľkú časť svojho života venovala deťom, detským riekankám, vyčítankam, piesňam a hrám. Výnimočne tvorivý človek s dnes už zriedkavou skromnosťou, pokorou a úctou k ľuďom.
Svojou životnou filozofiou a tvorbou nám je veľmi blízka. Vo svojej práci využívame jej zbierky, inšpirujeme sa jej prácou.
Bude pre túto školu, jej zamestnancov, rodičov, deti i širšiu komunitu veľkým darom môcť vo svojom názve niesť meno pani Melánie Nemcovej, šíriť medzi ľudí správu o jej posolstve a kráčať za ňou vytvárajúc odtlačky podobné tým jej.

Zdroj: odd. školstva MMK