Prejsť na obsah

Medzi Lorinčíkom a Perešom začnú na jar so stavbou novej cesty, miestni na ňu čakajú už vyše 40 rokov

Na jar budúceho roka sa začne s výstavbou tretej časti prepojovacej komunikácie medzi Perešom a Lorinčíkom. Po vyše 40 rokoch, keď sa o tomto projekte začalo hovoriť, sa budú môcť občania dostať do oboch mestských častí nielen po novovybudovanej komunikácii, ale aj po chodníku pre peších a cyklochodníku.

Mesto uplynulý týždeň podpísalo zmluvu o výstavbe takmer 500 metrov dlhého úseku so košickou spoločnosťou Colas Slovakia. Tá sa spomedzi siedmych účastníkov stala víťazom verejnej súťaže na výstavbu tohto úseku s cenou 465 142 eur, čo je až o takmer 50 percent menej než bola predpokladaná hodnota zákazky. Cena je pritom ešte o takmer 200 000 eur nižšia, než za rovnakú zákazku ponúkol víťaz súťaže z roku 2018. 

Primátor: Myslíme nielen na cestnú dopravu, ale aj na cyklistov a chodcov

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) sa spomínanú súťaž, ktorú pre mesto pripravila externá spoločnosť, rozhodol zrušiť a vyhlásil novú. Tú si mesto pripravilo už vo vlastnej réžii. Mesto po jej vyhodnotení ušetrilo v rozpočte  465 000 eur, ktoré budú použité na ďalšie projekty dopravnej infraštruktúry. 

„Ukázalo sa to ako veľmi dobré rozhodnutie. Je to ďalší z príkladov, kde sme správnym nastavením podmienok verejného obstarávania ušetrili státisíce eur. Už od svojho nástupu do funkcie hovorím, že výstavba nových komunikácií a rekonštrukcia už skôr postavených chodníkov, mostov a ciest patrí medzi moje najdôležitejšie priority. Lokalita medzi Perešom a Lorinčíkom patrí medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce časti Košíc. Spolu so starostami sme počas viacerých rokovaní hľadali také riešenie, ktoré napomôže nielen zlepšeniu cestnej dopravy, ale bude myslieť aj na chodcov a cyklistov. Som rád, že už onedlho splníme želanie starousadlíkov ako aj stoviek nových obyvateľov a všetkým zabezpečíme kvalitné dopravné spojenie za veľmi dobrú cenu. A z ušetrených peňazí môžeme realizovať aj ďalšie investície,“ uviedol primátor počas utorkového stretnutia pri trase budúcej prepojovacej komunikácie.  

Namiesto poľnej cesty tam bude v lete asfalt

V súčasnosti je hotových a sprevádzkovaných zhruba 300 metrov tejto komunikácie v smere od Pereša a zrekonštruovaných asi 320 m v smere od historického jadra Lorinčíka. Ich súčasťou je i chodník a cyklochodník. Na ich výstavbe a financovaní sa podieľal súkromný developer spolu s mestom Košice. Zvyšný stredový spojovací úsek o dĺžke 500 metrov medzi Macákovou ulicou a cintorínom v Lorinčíku sa momentálne radí do kategórie poľných ciest, no už na konci budúcoročných letných prázdnin by mal mať vďaka zrealizovanej investícii mesta kvalitný asfaltový povrch.

To pozitívne vníma aj starosta Lorinčíka Damián Exner (nezávislý). „Ešte za socializmu sa hovorilo o tom, že sa vybuduje pokračovanie spojenia z Pereša k nám. Naše čakanie skončí v roku 2021, no vďaka za tých 500 metrov, ktoré nám tu všetkým veľmi pomôžu. Takisto máme v pláne, aby nová cesta bola aj súčasťou budúcej cyklotrasy západným okrajom Košíc. Pozitívom bude aj to, že sa tam vybuduje dažďová kanalizácia. Výrazne sa tým zmenší riziko lokálnych záplav, ktoré sme si zažili v uplynulých rokoch. Z nášho pohľadu je najdôležitejšia práve časť od cintorína a kostola smerom k novovybudovanej radovej zástavbe. To však ocenia aj mnohí Perešania, ktorých blízki sú pochovaní cintoríne v Lorinčíku.“

Starostovia Pereša a Lorinčíka by po dobudovaní prepojovacej komunikácie chceli nové trasovanie linky 20L

Starosta Lorinčíka spolu so svojimi kolegom z Pereša Jozefom Karabinom (nezávislý) veria, že po komplexnom vybudovaní prepojovacej komunikácie sa upraví aj trasovanie linky 20, ktorá bude môcť ísť z Pereša priamo cez Háje do Lorinčíka. V tejto súvislosti už prebehli viaceré rokovania aj s DPMK. Jeho vedenie už s tým vyjadrilo predbežný súhlas s tým, že definitívne rozhodnutie padne na budúci rok. 

Podľa starostu Jozefa Karabina by takto linku č.20 mohlo využívať aj viac ich obyvateľov najmä z horného konca Pereša, ktorým doteraz cestu do mesta predlžovala zachádzka do Lorinčíka. Ako hovorí, aj ich cieľom je dostať čo najviac ľudí do MHD a zároveň aj navýšiť počet spojov.  

„Prepojenie spolu s novou cestou a všetkým, čo k tomu patrí, považujem za výborný krok. Ide o zmysluplnú investíciu, ktorá má veľký význam nielen pre vyše 3000 ľudí, ktorí žijú v jej okolí. Ďakujem vedeniu mesta za to, že sa to môže zrealizovať a verím, že je predzvesťou aj ďalších investícií. Už teraz je počet obyvateľoch v nových obytných súboroch vyšší, než bolo starousadlíkov a preto je potrebné, aby mali kvalitnú dopravnú infraštruktúru. Hoci títo ľudia oficiálne patria pod Lorinčík, väčšina z nich využíva komunikácie u nás. To sa podpisuje aj pod stav našej hlavnej dopravnej tepny cez Bystrickú ulicu. Keďže intenzita dopravy na nej sa neustále zvyšuje, dúfam, že sa bude pokračovať aj v jej rekonštrukcii,“ dodal starosta Pereša.