Prejsť na obsah

Medzi Terasou a centrom mesta by mal vyrásť nový zelený park

Primátor mesta Jaroslav Polaček (dnes) dnes absolvoval kontrolný deň na území historického evanjelického cintorína nad Žriedlovou ulicou pri Starej sladovni v Košiciach. Poslanci mestského zastupiteľstva schválili na svojom májovom zasadnutí prevod správy územia na Správu mestskej zelene. Cintorín by mal v najbližších mesiacoch podstúpiť revitalizáciu vďaka iniciatíve mestských poslancov. Predkladateľom návrhu bol primátor mesta.

“Chceme, aby naše mesto bolo naozaj zelené. Snažíme sa uchopiť nielen témy, ktoré súvisia s administratívnou prácou, ale potrebujeme naozaj oživiť to, čo je v Košiciach dlhodobo zanedbávané. Našim cieľom je celý cintorín vyčistiť, pokosiť a vytvoriť na tomto mieste rekreačnú a oddychovú zónu. A tá bude zároveň slúžiť ako prepojovací chodník zo sídliska Terasa do centra mesta,” skonštatoval primátor.

Revitalizáciou parku sa zaoberala aj odborná komisia

Územie spomínaného cintorína s rozlohou vyše 11 000 metrov štvorcových bolo predmetom diskusií Komisie pamätihodností mesta Košice už v roku 2015, ktorá o ňom rokovala ako o “Parku Žriedlova ulica”. Park bol súčasťou systému ekologickej stability a bol zaradený medzi významné segmenty mestskej zelene. Výsledkom rokovaní bol ideový návrh - štúdia s vizualizáciou cintorína, ktorého zámerom bola premena cintorína na tzv. Memoriálny park.

Návrh uvažoval s revitalizáciou historického evanjelického cintorína, ktorý spočíval najmä v zabezpečení základnej starostlivosti o pozemok (kosenie, udržanie čistoty), vo vytvorení pamätných miest (pamätníkov, chodníkov) a revitalizácii samotnej zelene. Zároveň sa poukázalo na to, že pred realizáciou bude potrebné zabezpečiť zameranie areálu, spracovať inventarizáciu zelene, zachovaných náhrobkov a projekt úprav. 

Správa mestskej zelene začne s prácami za 13 000 eur už na budúci týždeň

V prvej etape bolo na revitalizáciu vyčlenených 13 tisíc eur, za ktoré Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach vykoná čistenie územia, spolu s kosbou a vyprataním chodníkov. Súčasťou prvej fázy bude aj inventarizácia drevín a odstránenie náletových či inváznych rastlín z územia, či jeho opätovné geodetické zameranie po očistení.

V máji 2019 bola zanedbaná lokalita starého evanjelického cintorína za účasti zamestnancov mesta Košice, mestských podnikov, poslancov a ďalších dobrovoľníkov (študentov Evanjelického gymnázia J. A. Komenského v Košiciach), vyčistená naposledy, odvtedy sa v lokalite nevykonávali žiadne väčšie zásahy.

“V priebehu budúceho týždňa budú zamestnanci kosiť a čistiť územie cintorína. Práce by mali byť hotové v priebehu niekoľkých dní. Následne pristúpi SMsZ k ďalším krokom nevyhnutným pre dôkladnú revitalizáciu lokality,” doplnila riaditeľka SMsZ Marta Popríková.

Revitalizácia parku je jednou z viacerých aktivít podporujúcich kandidatúru metropoly východu na titul Európske hlavné zelené mesto 2023.