Prejsť na obsah

Medzikultúrny dialóg študentov s primátorom

V roku 2008 sa Európska jar pripája k iniciatíve Európskeho roka interkultúrneho dialógu, ktorej cieľom je podpora medzikultúrneho dialógu a pomoc pri zvyšovaní informovanosti mladých ľudí o kultúrnej rozmanitosti, ktorá je hlavným prínosom pre naše spoločné európske kultúrne dedičstvo.

Podstatou tejto kampane je pripraviť školy a pomôcť im v plánovaní, organizovaní a realizácii svojich aktivít, ktoré sú súčasťou Európskeho roka interkultúrneho dialógu. Jedným z podujatí na miestnej úrovni bolo stretnutie primátora mesta Františka Knapika so študentmi Gymnázia na Poštovej ulici, na ktorom diskutovali o európskych i regionálnych témach. Otázky študentov na primátora smerovali najmä k zmenám podmienok v našom meste v oblastiach ako je štúdium na univerzitách, bývanie, parkovanie a kultúrne vyžitie. Väčšine diskutujúcich študentov sa v Košiciach páči, ale svoju budúcnosť si predstavujú prežiť v iných krajinách. Súvisí to aj s podmienkami štúdiá na vysokých školách v zahraničí i s možnosťami uplatnenia po ich ukončení. Primátor im predostrel možnosti, ktoré je mesto schopné urobiť na zlepšenie podmienok pre mladých ľudí, avšak sám podotkol, že sú oblasti, v ktorých budeme veľmi ťažko konkurovať zahraničiu.

„Podporujem dnešnú mládež v získavaní skúsenosti vo svete, ale väčšmi oceňujem ich návrat do rodného mesta a využitie týchto skúseností a nápadov v lokálnych podmienkach," povedal študentom primátor.