Prejsť na obsah

Mesiac autorského čítania začína v sobotu

Dvanásty ročník najväčšieho stredoeurópskeho literárneho festivalu Mesiac autorského čítania sa prvý raz uskutoční aj mimo Čiech a zavíta na Slovensko a do Poľska, informovali včera na tlačovej besede v Košiciach riaditeľka slovenskej časti festivalu a riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná, výkonný riaditeľ festivalu Petr Minařík z českej agentúry Větrné mlýny a námestník riaditeľa Poľského inštitútu Bratislava Tomasz Grabiński.

Festival prebehne súčasne v štyroch mestách - v Brne, Ostrave, Wroclave a v Košiciach. Príde naň 62 autorov z Čiech, Slovenska a Poľska a vo všetkých štyroch festivalových mestách prečítajú ukážku zo svojej tvorby vo svojom rodnom jazyku. V Košiciach možno festivalové podujatia navštíviť od soboty 2. júla do pondelka 1. augusta t.r. v Bábkovom divadle, každý večer o 19.a 20.30 hod. Vstupné je dobrovoľné.

Poľsko je po Kanade, Francúzsku, Bielorusku a Rakúsku čestným hosťom festivalu, čo organizátori využili pri tvorbe festivalovej znelky, ktorá už tradične býva ponáškou na hymnu hosťujúcej krajiny. Hosťujúca krajina sa symbolicky premieta aj do elegantnej grafiky festivalu, tohto roku s motívom obľúbených, sladkých krowiek. Zaujímavosťou je, že festivalová Wroclaw, podobne ako Košice, získala titul Európske hlavné mesto kultúry, avšak pre rok 2016. Mesiac autorského čítania je prvým veľkým podujatím v prípravám naň.

Mesiac autorského čítania zahŕňa dve programové línie – jedna reprezentuje domácu literatúru, v ponímaní festivalu je to česká a slovenská tvorba a druhú líniu prezentuje písomníctvo hosťujúcej krajiny. Vo všetkých festivalových mestách sa každý večer predstavia dvaja spisovatelia, jeden česko - slovenký a jeden poľský autor. Každý z nich počas svojho literárneho putovania za čitateľmi v štyroch mestách troch krajín prejde 12 tisíc kilometrov.

Festival organizuje brnenské vydavateľstvo a agentúra Větrné mlýny, v spolupráci na Slovensku s Knižnicou pre mládež mesta Košice a v Poľsku s Miejskou Bibliotekou Publicznou we Wrocławiu a s Biuro literackim.

Mesiac autorského čítania 2011
Každý deň od 2. 7. do 1. 8. 2011

KOŠICE – Bábkové divadlo v Košiciach, Alžbetina 38
BRNO – Divadlo Husa na provázku, Zelný trh 9
OSTRAVA – Klub Atlantik, Československých legií 7
WROCŁAW – Mediateka, pl. Teatralny 5

Na všetky čítania a akcie s nimi spojené je vstupné dobrovoľné.
Program a viac informácií:
www.autorskecitanie.sk
www.autorskecteni.cz

Kontakty:
Produkcia festivalu:
Renata Obadálková
obadalkova@vetrnemlyny.cz
+420 739 610 760

Knižnica pre mládež mesta Košice
Iveta Hurná, riaditeľka 0903 644 326 kniznicapremladež@gmail.com
Kontakt s médiami: Beáta Hybáčkova, 0905 587 589 kniznica.bea@gmail.com


Zdroj: Knižnica pre mládež mesta Košice