Prejsť na obsah

Mesto aj napriek pandémii vyplatí tento rok schválených 1,1 milióna eur na podporu klubov, v ktorých športuje 6 800 detí a mládežníkov

Mesto Košice začína v týchto dňoch vyplácať druhú časť dotácie pre športové kluby a združenia. Aj napriek negatívnym vplyvom koronakrízy na hospodárenie mesta pôjde tento rok na podporu najmä mládežníckeho športu v Košiciach suma vo výške 1,1 milióna eur, ktorá bola na tento účel vyčlenená v schválenom rozpočte mesta. Viaceré iné slovenské mestá pritom svoje finančné dotácie na šport výrazne okresali.

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) koncom mája deklaroval na spoločnom brífingu s predstaviteľmi športových klubov na kúpalisku Červená hviezda plnú podporu mesta a prisľúbil stopercentné plnenie schválených záväzkov mesta v oblasti športu.

V máji sa schválilo prerozdelenie 664 000 eur na šport

Následne Mestské zastupiteľstvo ešte v máji schválilo nové pravidlá pre poskytovanie dotácií na šport. Na ich základe prerozdelenie 664 000 eur pre športové kluby a združenia v meste, v ktorých je zaregistrovaných takmer 6800 detí a mládežníkov.

Poslanci zároveň zjednodušili aj administratívu pre získanie dotácií v roku 2020. Športové kluby tak už nemusia dokladovať desaťpercentné spolufinancovanie z vlastných zdrojov a ani predkladať výpis z centrálneho registra exekúcií, potvrdenia konkurzného súdu alebo výpis z registra trestov. 

Mesto po novom už prepláca aj mzdy trénerov vo všetkých druhov športov

Športové kluby, ktoré o to prejavia záujem, podpíšu už onedlho dodatky o poskytnutí dotácie na základe Koncepcie rozvoja športu z viacerých fondov, ktoré má na tento účel zriadené mesto. Sú v nich zapracované niektoré zmeny, ktorým mesto v súčasnej pandemickej situácii vyšlo v ústrety športovým klubom.

„Našim cieľom je poskytnúť klubom väčšie možnosti na čerpania dotácií. Po novom pri ich vyúčtovaní budú môcť všetci príjemcovia dotácií zahrnúť medzi svoje oprávnené výdavky aj mzdy mládežníckych trénerov až do výšky 30 percent z celkového objemu poskytnutých dotácií. Maximálna odmena trénera pre mládežnícke družstvá alebo jednotlivcov bude predstavovať 15 eur na hodinu. Zároveň si kluby môžu medzi svoje výdavky zahrnúť aj finančné prostriedky, ktoré vynaložili na zabezpečenie adekvátnych hygienických opatrení počas tréningov alebo zápasov. Vzťahuje sa to napríklad na rúška, rukavice, štíty, teplomery alebo dezinfekčné prostriedky,“ uviedol vedúci referátu športu Magistrátu mesta Košice Mário Švec.

Primátor: Športujúca mládež a ich rodičia si zaslúžia, aby sa mohli oprieť o pomoc mesta

Primátor doplnil, že v priebehu tohto roka absolvoval viacero stretnutí s predstaviteľmi športových klubov. Mnohé z nich majú kvôli ekonomickým dopadom pandémie veľké finančné problémy. Vyplatenie dotácií v plnej výške je podľa neho významným príspevkom mesta k tomu, aby mohli ďalej fungovať a vychovávať mladé košické športové nádeje.

„Zo svojej funkcie som už viackrát deklaroval plnú podporu mesta ťažko skúšaným športovým klubom a kultúre v Košiciach. Ešte na jar sme sa zhodli, že nemá zmysel obmedzovať výdavky na mládežnícky šport, lebo to môže mať negatívne dôsledky na ďalší jeho rozvoj. Športujúca mládež a ich rodičia si zaslúžia, aby sa mohli oprieť o pomoc mesta. Verím, že podobne ako mesto budú uvažovať pri financovaní športu aj rôzni veľkí alebo malí sponzori klubov. My im v tomto ideme príkladom, čoho dôkazom je aj čerstvo podpísaná zmluva na podporu hokeja v meste, o detailoch ktorej budeme informovať v nasledujúcich dňoch,“ dodal Jaroslav Polaček.