Prejsť na obsah

Mesto Košice ďalej bojuje proti neodôvodnenému zvýšeniu cien tepla

Po tom, čo vedenie spoločnosti Tepláreň Košice, a.s. (TEKO) oznámilo ďalšie zvyšovanie cien tepla v Košiciach, sa súčasné vedenie mesta rozhodlo aktívne zakročiť. S písomnou žiadosťou o preskúmanie tohto návrhu sa obrátilo na Fond národného majetku SR a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Mesto Košice požiadalo písomne aj osobne ÚRSO a Fond národného majetku Slovenskej republiky (FNM) - jediného akcionára TEKO – o vykonanie dôslednej kontroly hospodárenia v tejto spoločnosti, aj vzhľadom na možné prípady netransparentného nákupu uhlia (bez súťaže) a tiež na prípady možného porušovania interných predpisov pri nákupe tovarov a služieb. Okrem týchto neštandardných postupov boli informovaní o neštandardnej komunikácii TEKO s mestom Košice. Aj napriek tomu, že mesto Košice – resp. mestská spoločnosť Tepelné hospodárstvo (TEHO) je najväčším odberateľom tepla (takmer 100 %) od TEKO, plány na zvýšenie cien sa dozvedá iba z médií. Tie hovorili o 30 % zvýšení cien tepla na rok 2012 oproti aktuálne platným cenám. Argumentom bol nárast ceny uhlia o 40 %.

„Informácie o náraste ceny uhlia sú nepravdivé. Vo februári prebehla súťaž na nakúpenie 90 tis. ton uhlia. V októbri boli záhadným spôsobom, bez akejkoľvek súťaže, podpísané ďalšie zmluvy na 20tis. ton uhlia, nakúpeného za tie isté ceny ako vo februári a nezohľadnil sa fakt, že je hospodárska kríza a ceny uhlia sú výrazne nižšie. Celková hodnota uhlia sa vyšplhala na 3,3 mil. eur a to bez súťaže.
Ak sa zvyšovanie cien nebude zastavené, budeme atakovať Úrad pre verejné obstarávanie, zvážime aj oznámenie na polícii. Mesto Košice sa nebude nečinne prizerať tomu, ako sú jeho občania okrádaní. V prípade zvýšenia totiž nebudeme mať inú možnosť ako preniesť ceny TEKO do svojich cien, čo by však znamenalo výrazný negatívny dopad a veľké finančné zaťaženie pre odberateľov a obyvateľov Košíc. Aj napriek tomu, že zvýšenie zo strany TEKO ešte nie je stanovené, už teraz poslala mestskej spoločnosti TEHO nový splátkový kalendár, ktorý je o 7 mil. eur vyšší.
V minulosti platil zákon, že ak chceli žiadať o cenový návrh, poslali ho dozornej rade a FNM ako majiteľovi. Dnes predstavenstvo pošle návrh, tvári sa, že nie je finálny, ale medzitým nám príde do TEHO nový splátkový kalendár," hovorí bývalý predseda predstavenstva TEKO Ladislav Lazár.
Ten dostal v týchto dňoch aj list, ktorým ho TEKO vyzýva na rokovanie o výške jeho odstupného.
Nenechám sa podplácať trojmesačným odstupným. Jasne som už na jeseň 2010 deklaroval, že na žiadne odstupné si nárokovať nebudem a žiadne odstupné neočakávam. Dal som verejný prísľub, ktorý neporuším," zdôraznil viceprimátor.
Za falošné považujem aj ich súčasné konanie týkajúce sa kolektívnej zmluvy platnej 20 rokov. Napriek tomu, že ich premiérka už dávno vyzvala, aby ju nezneužívali vo svoj osobný prospech, pristúpili k podpísaniu dodatkov až teraz, pred voľbami," zhodnotil viceprimátor.