Prejsť na obsah

Mesto Košice plánuje opravy kvarteta mostov na Hlinkovej ulici, s prácami sa začne na jar

Hlinkovou ulicou v Košiciach prejde každý deň vyše 31 000 osobných a nákladných automobilov vrátane vyše 500 prejazdov autobusov MHD. Enormné zaťaženie na tejto jednej z najvyťaženejších dopravných tepien v Košiciach sa podpísalo aj pod neuspokojivý stav kvarteta štyroch mostov, ktoré sa na nej nachádzajú. 

Mesto Košice v minulom roku vyhodnotilo verejné obstarávanie na rekonštrukcii jedného z nich - mosta nad Mlynským náhonom. Spomedzi štyroch záujemcov uspela spoločnosť Dopravné staviteľstvo Bardejov s cenou 506 724 eur. Vysúťažená suma je o 12 percent nižšia, než bola predpokladaná hodnota tejto zákazky.

Začne sa mostom nad Mlynským náhonom a Hornádom

Víťazná spoločnosť počas rekonštrukcie mosta zrealizuje aj preložku verejného osvetlenia, dočasné ukotvenie trolejového vedenia vrátane niektorých bezpečnostných opatrení na stĺpoch trolejového vedenia. S prácami sa má podľa podpísanej zmluvy začať na jar a motoristi sa musia pripraviť na obmedzenie dopravy v trvaní zhruba 6 mesiacov.

Mesto má okrem toho spracovanú aj projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu neďalekého mostu cez Hornád a už onedlho vyhlási aj verejné obstarávanie na jej zhotoviteľa. Zámerom je spoločne realizovať opravu oboch mostov na Hlinkovej ulici a to nad Mlynským náhonom i nad Hornádom.

Po tejto oprave by najneskôr do dvoch rokov mala prísť na rad aj kompletná rekonštrukcia mosta na Hlinkovej ulici ponad železničnú trať. Mesto plánuje ešte v tomto roku vypísať verejné obstaranie na jej rekonštrukciu.

V uplynulých rokoch sa uskutočnili tri opravy na dvoch mostoch cez Hlinkovu ulicu. Motoristi si z jarných a letných mesiacov uplynulého roka pamätajú opravu nosníka na severnej strane mosta ponad železničnú trať v smere do mesta ako aj výmenu nosníkov na južnej strane v smere von z mesta v rokoch 2013 a 2014. Okrem nich sa pred dvoma rokmi uskutočnila aj oprava mostných záverov na moste cez Hornád spojená s obmedzením dopravy.

Primátor rokuje s ministerstvom o poskytnutí úveru na rekonštrukciu dopravnej infraštruktúry

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) je presvedčený, že opravám mostov sa v minulosti nevenovala dostatočná pozornosť a to chce zmeniť. Mesto už vybralo mosty v najhoršom stave, ktoré plánuje v dohľadnom čase zrekonštruovať. Zároveň sa chystajú súťaže aj na viaceré projektové dokumentácie ďalších mostov. Primátor mesta v tejto súvislosti rokuje s ministerstvom financií o poskytnutí úveru, vďaka ktorému bude možné zrekonštruovať infraštruktúru v meste.  

Máme obrovský investičný dlh na opravách mostov, chodníkov a ciest v meste pohybujúci sa v desiatkach miliónov eur. Niektoré sú už dlhodobo kriticky zanedbané a preto sme ich začali postupne opravovať. Mnohým vodičom sa zdá, že na Hlinkovej je stále nejaké dopravné obmedzenie, ale ide o sústavu štyroch mostov, ktoré dlhodobo nie sú v uspokojivom stave. Aj napriek napätému rozpočtu sa snažíme nájsť čo najviac finančných zdrojov na ich opravy a zároveň rokujeme aj o využití pôžičky zo štátneho rozpočtu, vďaka ktorej by sme na to mohli získať ďalšie finančné zdroje. Som rád, že už onedlho začneme s opravou oboch mostov na Hlinkovej. Verím, že v roku 2022 zrekonštruujeme aj tretí most a vysúťažíme projektovú dokumentáciu na opravu tamojšieho štvrtého mosta nad Prešovskou ulicou v smere na sídlisko Dargovských hrdinov,“ uviedol Polaček. 

Tento rok sa opraví aj most na Triede armádneho generála L. Svobodu

Mesto Košice v uplynulom roku potešilo motoristov ukončenými rekonštrukciami mostov na Moskovskej ulici na sídlisku KVP za 1,4 milióna eur a nad Čermeľským potokom na ceste na Bankov za 238 943 eur. V tomto roku sa okrem už spomínaných rekonštrukcií oboch mostov na Hlinkovej ulici plánuje aj oprava mosta na Triede armádneho generála L. Svobodu na sídlisku Dargovských hrdinov pri Modráku v cene 656 789 eur. V závislosti od možností rozpočtu sa v súlade s Plánom opráv plánujú aj rekonštrukcie niektorých menších mostov v nevyhovujúcom stave v mestských častiach.