Prejsť na obsah

Mesto Košice podporuje kreatívny priemysel, umelcom ponúka rezidenčné štipendium

Mesto Košice prostredníctvom neziskovej organizácie Creative Industry Košice (CIKE) vyhlasuje výzvu na predkladanie žiadostí o rezidenčné štipendiá. Podpora formou domácich rezidencií je určená pre umelcov a profesionálov z oblasti kultúry a kreatívnych odvetví, ktorí budú môcť tvoriť a rozvíjať svoje profesionálne aktivity doma, v ateliéroch alebo v online prostredí. 

Vzhľadom na vážnosť dopadov súčasnej pandemickej situácie na sektor kultúry a kreatívneho priemyslu (KKP), pripravilo mesto spolu s CIKE formát domácich rezidenčných štipendií na podporu tvorby, rozvoja a výskumu pre individuálnych žiadateľov a jednotlivcov pôsobiacich v nezriaďovaných organizáciách.

Rezidenčné štipendium je určené výlučne na realizáciu výstupu stanoveného v žiadosti a nie je možné ho použiť na realizáciu idey alebo projektu, ktoré už sú, resp. už boli podporené z iných zdrojov. 

Výzva stanovuje 3 okruhy podpory, a to umeleckú tvorbu, rozvojové aktivity jednotlivca alebo organizácie, v ktorej pôsobí a výskumné aktivity. Žiadateľ sa môže uchádzať o štipendium iba v jednom z uvedených okruhov. 

Kto môže požiadať o rezidenčné štipendium?

O rezidenčné štipendium môžu požiadať umelci alebo profesionáli z oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu pôsobiaci v Košiciach. O štipendium sa môžu uchádzať len individuálni žiadatelia – fyzické osoby, v podanej žiadosti však môže jednotlivec reflektovať situáciu a potreby organizácie, ktorú reprezentuje. Dĺžka rezidencie predstavuje dva mesiace, celkové rezidenčné štipendium za tú dobu je 1000 eur. 

Uzávierka prihlášok je v pondelok 7. decembra o 12.00 hod. Každý žiadateľ bude o výsledku svojej žiadosti informovaný prostredníctvom e-mailu najneskôr do 16. decembra 2020. Viac informácií si záujemci nájdu tu: https://www.cike.sk/wp-content/uploads/2020/11/Domace_rezidencie.pdf