Prejsť na obsah

Mesto Košice pomáhalo zachraňovať v Maďarsku

Maďarská republika, Miškovec – obrovský rozsah spustošenia! Vážne dopravné nehody, nehody pri preprave nebezpečného nákladu, vypukli lesné požiare, podstatná časť infraštruktúry a administratívnych objektov je poškodená, časť z nich celkom zničená, sieť cestných komunikácií je tiež čiastočne nepoužiteľná. Následkom pretrhnutia hrádze priehrady v blízkosti mesta voda zaplavila okolité obce, Miškovec a jeho okolie postihla katastrofa - zemetrasenie sily 6,7 stupňa Richterovej stupnice...

Našťastie, všetko to bola len simulácia v rámci Medzinárodného cvičenia civilnej ochrany EU - Hunex Decathlon 2009, ktoré sa konalo v uplynulých dňoch v Budapešti a Miškovci. Zúčastnili sa na ňom záchranné tímy z Poľska, Maďarska, Nemecka, Rumunska, Srbska, Slovinska i slovenskí zástupcovia z mesta Košice. Hľadali obete, hasili lesné požiare, zachraňovali občanov. Do simulačného cvičenia EU - Hunex Decathlon 2009 sa zapojili aj žiaci základných a stredných škôl z Miškovca, vysokoškoláci, ale i obyvatelia domovov dôchodcov.

Medzi 400 cvičiacimi účastníkmi zo 7 krajín reprezentoval mesto Košice 26-členný tím zložený zo záchranárov, zdravotníkov, psovodov so psami, speleológov, hasičov, chemikov, skialpinistov a potápačov. „V rámci cvičenia bolo mesto Košice nasadzované do všetkých zásahov a svojím výkonom a operatívnosťou zvládalo plniť úlohy v časových limitoch. Komisári z Európskej únie neodpustili pri hodnotení žiadne nedostatky. Cvičenia prebiehali od skorého rána až do neskorých večerných hodín v ťažkých prírodných podmienkach, ako aj na pripravených cvičebných priestoroch mesta Miškovec," informoval Peter Ferjenčík z magisrátu mesta Košice, vedúci referátu civilnej ochrany, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a protipožiarnej ochrany. Cvičenie bolo prínosom pre získanie skúseností v oblasti záchranárskych činností, kondičnej prípravy, aj možnosťou preverenia akcieschopnosti pri riešení krízových situácii a zvládania záchranárskej techniky v praxi."

Viac informácií o civilnej ochrane v Košiciach nájdete na http://www.cokosice.ocu.sk/.