Prejsť na obsah

Mesto Košice poslalo 50 000 eur do Steel Arény, aby vôbec mohla aj ďalej fungovať

Finančná stabilizácia a ďalší rozvoj Steel arény je jedným z hlavných zámerov podpísaného Memoranda o porozumení medzi Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV) a občianskym združením (o.z) Košická aréna, ktorá prevádzkuje tento multifunkčný komplex. Mesto Košice a skupina košických podnikateľov majú v Košickej aréne po 33 percent, manažéri U.S. Steel reprezentujú 34-percentný podiel na hlasovacích právach.

Schvaľovanie spoločného Memoranda, aktuálna finančná situácia, vypočutie si prezentácií štyroch kandidátov na post generálneho manažéra Steel arény patrili medzi najdôležitejšie body minulotýždňového rokovania Správnej rady Košickej arény, ktorej sa okrem jej členov zúčastnil aj prezident SOŠV Anton Siekel.

Memorandum okrem prezidenta SOŠV podpísal aj viceprezident košického U.S. Steelu a zároveň šéf o.z. Košická aréna David Hathaway ako aj košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý), ktorý je zároveň druhým viceprezidentom o.z. Košická aréna. 

Zúčastnené strany v ňom deklarujú spoločný cieľ, ktorým je rozvoj infraštruktúry v Košiciach so zámerom využiť pri tom Steel arénu a jej Tréningovú halu. Pre obe športoviská sa budú aktívne snažiť hľadať možnosti podpory a spolupracovať na možnostiach využitia vlastných financií, štátnych zdrojov alebo eurofondov.

Pomoc Steel aréne je podľa prezidenta SOŠV Siekela logickým krokom

Podľa Antona Siekela je pomoc Steel aréne logickým krokom v jej súčasnej ťažkej finančnej situácii. Doplnil, že SOŠV záleží na tom, aby v Košiciach bola športová infraštruktúra národného významu, pričom Steel aréna spĺňa všetky atribúty, ktoré sa na to kladú.

"Z tohto dôvodu sme sa rozhodli uzavrieť Memorandum o porozumení a nadviazať úzku vzájomnú spoluprácu. Je však potrebné, aby aj samospráva, inštitúcie a firmy v meste priložili svoju ruku k dielu. Táto infraštruktúra slúži mestu, je tu a nikto nikdy ju odtiaľ nepresťahuje. Rokovali sme aj so zástupcami Fondu na podporu športu, ktorí zdieľajú tento názor. Radi by sme sa podieľali na projektoch, ktoré sú vhodné a výhodné pre nás, Steel arénu i mesto Košice. Toto Memorandum je prvý krok a verím, že už onedlho budeme môcť byť konkrétnejší,“ uviedol prezident SOŠV.

U.S. Steel si uvedomuje záväzok voči športu v meste

Viceprezidenta košického U.S. Steelu a zároveň šéfa o.z. Košická aréna Davida Hathawaya teší, že po podpise Memoranda vstupuje do športových aktivít v metropole východu ďalší silný a významný partner. 

„Vždy sme sa zaujímali o potreby regiónu, v ktorom žijeme a pracujeme. Uvedomujeme si záväzok, ktorý máme voči športu v meste a záleží nám na jeho rozvoji aj v týchto náročných časoch. Ako partneri mnohých organizácií, ktoré prichádzajú s riešeniami v prospech komunity, sme uvítali, že do našej športovej rodiny vstúpi aj SOŠV. Veríme, že aj vďaka tomuto partnerstvu budeme môcť začať s postupnou modernizáciou Steel arény a pripoja sa k nám aj ďalší partneri z radov súkromnej sféry, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty ako U.S. Steel, mesto Košice a SOŠV,“ hovorí David Hathaway. 

Primátor Polaček: Bez peňazí od mesta by od apríla nemohli splácať faktúry a mzdy zamestnancov

Košický primátor pripomenul, že vzhľadom na kritickú finančnú situáciu Steel arény, poslalo mesto v polovici marca na zabezpečenie jej prevádzky sumu 50 000 eur. Ak by sa tak nestalo, od budúceho mesiaca by Steel aréna prestala splácať svoje záväzky voči dodávateľom energií a zamestnancom.

„Od záveru minulého roka sme spoločne s našimi ďalšími partnermi v o.z. Košická aréna hľadali možnosti ako nájsť pre Steel arénu strategického partnera. Spolu s vedením U.S. Steelu sme sa postupnými krokmi dopracovali až k SOŠV. Som veľmi rád, že naša vzájomná spolupráca viedla až k podpisu Memoranda. Ak ho začneme spoločne napĺňať, bude to mať pozitívny vplyv nielen na stabilizáciu Steel arény, ale aj na ďalší rozvoj športu v meste,“ myslí si Jaroslav Polaček.