Prejsť na obsah

Mesto Košice praje všetkým Rozprávkové Vianoce 2015

Košická Hlavná ulica sa aj tento rok premení na rozprávkovú vianočnú krajinu plnú vôní, chutí, svetiel a hlavne dobrej nálady. Mesto Košice pripravilo pestrý a bohatý program, ktorý prinesie celým rodinám veľa zábavy a niekoľko prekvapení. Tak poďte s nami do rozprávky.

Predzvesťou blížiacich sa Vianoc je už tradične osadenie veľkého vianočného stromčeka na košickej Hlavnej ulici. Tohtoročnou dominantou výzdoby bude smrek pochádzajúci z lesa v lokalite Kojšov, má 50 rokov a úctyhodnú výšku 20 metrov.

Vianočná výzdoba
Aj tento rok bude o niečo krajšia a bohatšia, atmosféru Vianoc totiž podčiarkne Dóm sv. Alžbety, ktorý bude nasvietený v „liturgických" farbách. Nový šat dostal i vianočný stromček, na ktorom pribudlo žiarivé osvetlenie. Tvar stromčeka bude mať aj 9 metrov vysoká svetelná inštalácia pri Dolnej bráne. Farbami budú hrať fontány medzi divadlom a Immaculatou a pri Michalskej kaplnke, v tej spievajúcej si po minuloročnom úspechu „zaplávajú" 3D ryby.

Kde bolo tam bolo, kde sa Hornád lial a sneh sypal začali Rozprávkové Vianoce
Veľkolepá hudobná a tanečná show spojená so slávnostným rozsvietením vianočného stromčeka, v sebe ukrýva rozprávkový príbeh plný prekvapení a darčekov, ktoré deťom priniesol Mikuláš a anjeli. Okrem stromčeka sa 4. decembra rozžiari i Dóm sv. Alžbety, otvorenia obľúbené vianočné trhy a načapuje prvý pohár Primátorského charitatívneho punču. Rozprávkové bytosti privíta na pódiu MARIÁN ČEKOVSKÝ.

Vianočný program
Trvanie Košických Vianoc - 04.12 - 23.12.2015 - prvé podujatie sa však uskutoční už v prvú adventnú nedeľu 29.11.2015. Počas 20 dní vystúpi viac ako 700 účinkujúcich. O dobrú náladu sa postará napríklad Filip Tůma, Lukáš Adamec, Pavol Hammel, Natascha Write, Katka Knechtová, The Backwards, Fragile, Suvereno, Jungle Label a mnohí ďalší.
Vianočným programom bude Košičanov sprevádzať obrázkový kalendár, ktorý dostanú do svojich poštových schránok.

Pódium IMMACULATA -
hlavné programy (každý deň)

Vianoce s DJ- mi - Najväčšie a najznámejšie nielen Vianočné hity v podaní skvelých DJ- ov si získali po minulé roky veľkú popularitu a preto sme sa rozhodli uvádzať namixované songy každý deň, mimo nedieľ po hlavnom programe do 21.00 hod., v piatok a sobotu až do 22.00 hod.

Pripravené sú viaceré nové alebo obnovené sprievodné aktivity: koncerty kapiel, Mikulášsky beh, kuchárske show, tanečné a detské vystúpenia, vianočný sprievod a iné.

Park za IMMACULATOU – pre najmenších je pripravená veľká interaktívna tvorivá dielňa v detskom ľadovom kráľovstve plná hier, súťaží, rozprávkových postavičiek, maskotov a všeličoho iného.

Park SPIEVAJÚCA FONTÁNA - aj tento park sa stane dejiskom niečoho úžasného. Pred zrakmi divákov tu vďaka šikovným rukám tvorcov vznikne pravé ľadové kráľovstvo.

Historická radnicanávštevníci tradičného Vianočného koncertu mesta Košice sa aj tento rok majú na čo tešiť. Najkrajší koncert roka bude okrem nádherných tónov plný rozprávkových želaní, prekvapení a splnených snov. Svoj úžasný hlas v ňom predvedie i jedna z amerických dív.

Dolná
brána – počas všetkých adventných nedieľ sa môžu návštevníci zastaviť a rozjímať pri duchovne ladenom programe. Už stabilným pilierom rozprávkových Vianoc sa stal obľúbený živý Betlehem s hercami a zvieratkami. Pre deti sú pripravené adventné tvorivé dielne plné hier, tvorivosti a zábavy.

Urbanova veža - Adventný veniec

Vianočné trhy

Čo by to boli v Košiciach za Vianoce bez tradičných vianočných trhov. Medzi stánkami s chutnými špecialitami sa stretávajú rodiny, priatelia, kolegovia a pri pohári medoviny nasávajú vianočnú atmosféru. K dispozícií im bude každý deň od 9,00 do 22,00 hod. 52 stánkov ponúkajúcich bohatý sortiment pochúťok, vína, medoviny a suvenírov.

Primátorský punč

Každoročnou súčasťou vianočných trhov je aj predaj primátorského punču. Výťažok z predaja opäť poputuje na dobrú vec a pomôže tým, ktorí to potrebujú. Tento rok budú všetky vyzbierané peniaze prerozdelené medzi organizácie: OZ autistické centrum Rubikon, Spojená škola Opatovská, Útulok psov Haniska a Slovenský paralympijský výbor – Košickí paralympionici. Tak, ako milí Košičania, prekonáme minuloročný rekord 26 219, 67 eura?

Košický Silvester 2015

Detský Silvester 2015 – Historická radnica
- detská oslava príchodu Nového roka sa začne o 10:00 a patriť bude rozprávkam, pesničkám a milým prekvapeniam. Program popretkávaný kúzlami a veselou detskou diskotékou tradične moderujú Ujo ĽUBO a Rišo Herrgott. Na malých oslávencov čaká tanečné vystúpenie, bublinková show a modelovanie balónikov.

Silvester na Hlavnej ulici
Pre dospelých je pripravená veľká hudobno-tanečná show na Hlavnej ulici spojená s rozlúčkou s rokom 2015 a vítaním Nového roka 2016. Program odštartuje o 20.00 hod a finišovať bude veľkolepým ohňostrojom. Na pódiu sa predstavia PETER BIČ PROJECT, MUZIKA MILANA RENDOŠA, TUBLATANKA REVIVAL, COUNTRY BAND TENNESSEE, DJ PEPO a iní.

Užiť si chvíle radostných stretnutí a načerpať vianočnú atmosféru vysvietenej Hlavnej ulice pozýva primátor Košíc Richard Raši: „Milí Košičania, blížia sa najkrajšie sviatky v roku, ktoré by mali byť predovšetkým o dobrote a láske, ktoré sa v dnešnej hektickej dobe akosi vytrácajú. Je to ideálny čas na stretnutia s blízkymi v očarujúcom meste s jedinečnou rozprávkovou atmosférou. Všetkým Vám želám z celého srdca krásne a pokojné prežitie Vianočných sviatkov."