Prejsť na obsah

Mesto Košice sa prezentovalo u južných susedov

Deväťsto vystavovateľov a okolo 60 000 návštevníkov počas 4 dní radí tento veľtrh k najväčším v strednej Európe. Košice sa snažia aj napriek nepriaznivej hospodárskej situácii a poklesu národnej meny u našich južných susedov udržať vysokú návštevnosť občanov Maďarska v našom meste. Preto na tomto podujatí nemohli chýbať. Mesto sa prezentovalo na Slovenskom národnom stánku spolu s ďalšími regiónmi Slovenska.

Značný záujem o Slovensko aj napriek spomínaným faktorom dokumentuje aj fakt, že na tlačovej konferencii, ktorú organizovala Slovanská agentúra pre cestovný ruch priamo na slovenskom národnom stánku sa zúčastnilo okolo 30 novinárov od našich susedov. Váhu tlačovke dodala aj prítomnosť Slovenského veľvyslanca v Budapešti Juraja Migaša a ďalších hostí.. Kultúrne a historické pamiatky však lákajú nielen novinárov, ale čo nás najviac teší, hlavne maďarských turistov. Záujem bol, ako už obvykle o propagačné materiály súvisiace s Františkom Rákoczim a Sándorom Máraiom. Dotazy však boli aj na Európske hlavné mesto kultúry a ostatné kultúrne a historické atraktivity mesta.

Výstava v Budapešti dala priestor aj na stretnutie s pracovníkmi cestovného ruchu v partnerskom meste Miskolc. Témou debaty bolo prehĺbovanie spolupráce v oblasti CR, kultúry, blížiaca sa organizácia spoločného podujatia EXPO Košice – Miskolc 2009 na jeseň tohto roku v Košiciach a spolupráca na spoločných projektoch CR. Štart projektu Malá jantárová cesta a spolupráca na projekte úzkorozchodných železníc je prehĺbením spolupráce medzi partnerskými mestami Košice a Miškolc.

Text a foto: M. Heszely