Prejsť na obsah

Mesto Košice sprehľadnilo jeden z najrozsiahlejších systémov zverejnených zmlúv, objednávok a faktúr

Transparentné zverejňovanie hospodárenia mesta na internete a jeho verejná kontrola bola jednou z volebných priorít primátora Richarda Rašiho.
Keďže doteraz fungujúci systém zdedený po bývalom vedení bol technicky limitovaný, na prehľadné zverejňovanie zmlúv na internete bolo nevyhnutné zabezpečiť nový software, ktorý by bol ďalším krokom k naplneniu volebného programu.

„Predvolebný sľub o otvorenom a transparentom magistráte sa týmto systémom stáva realitou. Systém zverejňovania zmlúv, faktúr a objednávok nás stál nemalé finančné prostriedky a svojim rozsahom bude po spustení ostrej prevádzky jedným z najrozsiahlejších na celom Slovensku. Verím, že bude prínosom pre všetkých obyvateľov, médiá a neziskové organizácie, ktoré budú mať záujem sledovať hospodárenie s mestskými peniazmi" informoval primátor mesta Richard Raši.
Nový software umožňuje jednoduchú orientáciu vo všetkých zmluvách, objednávkach a faktúrach a umožňuje získať prehľad o celkovom hospodárení mesta pre bežného používateľa internetu. Jednotlivé filtre a nastavenia umožňujú prehľadné, jednoduché a rýchle zobrazovanie jednotlivých dokumentov. Jedinečnosť systému spočíva nielen v jeho prehľadnosti, ale aj v prepojení každej zmluvy na jej dodatky a vyhľadávaní v položkách jednotlivých objednávok. Systém zmlúv, objednávok a faktúr mesta Košice je najrozsiahlejší na celom Slovensku, keďže zverejňujeme nad rámec zákona všetky zmluvy od 0 EUR.
Momentálne je zverejňovanie zmlúv dostupné v testovacej verzii na: http://e-samosprava.kosice.sk. V konečnej verzii bude po doplnení všetkých dát dostupné už v najbližších týždňoch a bude obsahovať aj finančnú hodnotu zmlúv. Rovnako pripravujeme aj možnosť hromadného stiahnutia dát a uvažujeme aj o zohľadnení možnosti automatického upozornenia na zmluvy prostredníctvom RSS.
Mesto Košice má záujem aj naďalej zdokonaľovať informačný systém, ktorý nám už dnes dáva solídny základ pre využívanie všetkých nástrojov e-samosprávy bez potreby zakúpenia ďalšieho systému.
„Dúfam, že s takýmto systémom zverejňovania zmlúv, faktúr a objednávok budeme v najbližšom hodnotení transparentnosti neziskovými organizáciami na popredných priečkach v rámci celého Slovenska," dodal primátor.