Prejsť na obsah

Mesto Košice spustí od štvrtka opätovnú deratizáciu na Západe

Mesto Košice od štvrtka 1. augusta do piatku 9. augusta plánuje vykonať ďalšiu deratizáciu stanovíšť kontajnerov na Idanskej, Moldavskej a Ružovej ulici.

Mestu Košice a jeho mestským častiam, právnickým a fyzickým osobám – podnikateľom ako aj fyzickým osobám vyplýva povinnosť vykonať deratizáciu z Nariadenia vydaného v záujme zamedzenia vzniku, šíreniu a obmedzeniu výskytu prenosných ochorení, dezinfekciu a reguláciu živočíšnych škodcov Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach,  kde tento úrad presne vymedzil obdobie určené na realizáciu deratizácie. Deratizácia na zberných miestach komunálneho odpadu a verejného priestranstva ako aj v ich bezprostrednom okolí bola vykonaná zmluvným partnerom mesta - spoločnosťou Stop Rat od 6. do 20. mája 2019.

V zmysle tohto Nariadenia je Mesto Košice a mestské časti na celom území Košice povinné zabezpečiť deratizáciu v objektoch v ich správe alebo vlastníctve a na verejných priestranstvách, v tomto prípade teda na stanovištiach zberných miest komunálneho odpadu, ktoré sa prevažne nachádzajú na spevnených plochách, kde si hlodavce v prirodzenom prostredí nory nevytvárajú. Na Idanskej ulici a v lokalite ulíc Ružová – Idanská bola Správou mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach realizovaná deratizácia 15. mája 2019 a následne aj 17. a 26. júla 2019. Deratizácia sa prevádzala na verejných priestranstvách a v zeleni. Vzhľadom na skutočnosť, že ešte aj potom boli objavené diery po hlodavcoch, bola objednaná ďalšia deratizácia na Ružovej ulici. Na žiadosť obyvateľov bol odtiaľ odstránený pavinič  a lokalita bola upravená pracovníkmi SMsZ v Košiciach. 

Hlodavce sa premnožili aj kvôli neporiadnym ľuďom

Podľa poverenej riaditeľky Správy mestskej zelene Marty Popríkovej, problém týkajúci sa hlodavcov v meste nie je v zeleni, ale úplne inde.

Hlodavce sa neživia zeleňou, trávou, ani kríkmi. Problém je v preplnených kontajneroch plných potravy pre hlodavce, v kopách neporiadku a zvyškoch potravy pri kontajneroch. Kým nebudú kontajnery pozatvárané, pravidelne vyprázdňované a kontajneroviská dookola vyzametané, bude tento problém naďalej pretrvávať. Treba apelovať na ľudí, aby si to uvedomili. Okrem toho napríklad na Idanskej ulici je ešte jeden veľký problém. Zdržiavajú sa tu neprispôsobiví občania, po ktorých ostáva množstvo potravy pre tieto zvieratá,“ zdôrazňuje M. Popríková.