Prejsť na obsah

Mesto podpísalo memorandum o spolupráci v oblasti využitia geotermálnych vrtov v Ďurkove

Začiatkom roka 2026 by sa v metropole východu mohla začať skúšobná prevádzka horúcovodu z geotermálneho zdroja pri obci Ďurkov do košickej Teplárne (TEKO). Prostredníctvom nového diaľkového horúcovodu by TEKO mohlo získavať až 20 percent energie výlučne z obnoviteľných zdrojov pre výrobu tepla. Najväčšej slovenskej teplárni tento projekt napomôže utlmiť výrobu z čierneho energetického uhlia.

Predpokladané náklady na úpravu geotermálneho prameňa s teplotou vody 135 °C a výstavbu zhruba 20-kilometrového horúcovodu by mali dosiahnuť približne 50 miliónov eur. 

Ministerstvo hospodárstva spolu s akciovou spoločnosťou Geoterm Košice patriacej do skupiny SPP Infrastructure, ako majiteľom prieskumného územia a vlastníkom geotermálnych vrtov, už začali rokovať o možnostiach financovania z eurofondov. Cieľom je nastaviť financovanie horúcovodu tak, aby sa ceny tepla v Košiciach nemuseli zvyšovať. Projektu už vyjadril podporu premiér Eduard Heger (OľaNO) aj viacerí ďalší členovia jeho vlády.

Tieto informácie odzneli pri dnešnom podpise „Memoranda o spolupráci v oblasti využitia energetického potenciálu geotermálnych vrtov v lokalite Ďurkov pre potreby zásobovania teplom Mesta Košice." Cieľom memoranda je vzájomnou spoluprácou všetkých zúčastnených vytvoriť podmienky využitia existujúcich a ďalších potenciálnych geotermálnych vrtov v lokalite Ďurkov pre ekologické zásobovanie Košíc teplom. 

Strany memoranda sa zaviazali spolupracovať pri výstavbe a následnej prevádzke technických a technologických zariadení, umožňujúcich ťažbu geotermálnej vody a jej následné využitie na výrobu a prepravu tepla do sústavy centralizovaného zásobovania teplom mesta Košice. Chcú vyvinúť spoločné úsilie na zabezpečenie financovania tohto projektu z verejných zdrojov. Ich prioritou je získať prostriedky z Fondu spravodlivej transformácie, ktorý prostredníctvom finančných zdrojov z EÚ chce pomáhať ekologicky zaťaženým regiónom s prechodom ku klimaticky neutrálnemu hospodárstvu.

Text memoranda dnes v Historickej radnici v Košiciach slávnostne podpísali minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), Roland Karkó, predseda predstavenstva GEOTERM a zároveň zástupca spoločnosti SPP Infrastructure a košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) za prítomnosti generálneho riaditeľa TEKO Milana Habána.

Zámer podporiť tento projekt potvrdil aj minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS):

„Nie je žiadnym tajomstvom, že na ministerstve hospodárstva máme záujem o čo najväčšie využívanie geotermálnej energie. Jej potenciál v tejto oblasti je naozaj veľký, veď ide o jednu z najlepších geotermálnych zón na Slovensku. Bolo by veľkou chybou, ak by sme tento potenciál nevyužili a preto plne podporujem tento projekt." 

Pred takmer 23 rokmi boli medzi obcami Ďurkov, Bidovce, Svinica a Olšovany navŕtané tri prieskumné geotermálne vrty s cieľom využiť ich potenciál pre vykurovanie domácností a priemyselných podnikov. Odvtedy sa nepodarilo tento projekt posunúť bližšie k realizácii. Uvedomujúc si celospoločenský prínos využívania obnoviteľných zdrojov energie a ich pozitívny vplyv na životné prostredie, nastáva podľa primátora Polačeka práve teraz ten správny čas, aby sme v Košiciach dali zelenú využitiu tepla z geotermálneho zdroja v blízkosti Slanských vrchov. 

„Po mojom nástupe do funkcie sme sa rozprávali s pánom prezidentom Schusterom o obrovskom význame týchto vrtov, ktoré sa realizovali ešte v čase, keď bol primátorom. Dosť ho mrzelo, že sa s tým prakticky nič nerobí a všetci len počúvame výhovorky, že sa to nedá. Hovoril mi, aby som dokončil, čo on začal. Som rád, že dnešným podpisom Memoranda sme urobili obrovský krok k tomu, aby sa z Košíc stalo ekologickejšie mesto a výrazne obmedzili aj emisie vznikajúce spaľovaním uhlia, čím skvalitníme ovzdušie. Ďakujem všetkým predstaviteľom vlády, vďaka ktorým sa nám podarilo oživiť tento projekt a špeciálne vicepremiérovi Richardovi Sulíkovi, ktorý nás v jeho presadzovaní veľmi podporoval. Pevne verím, že od roku 2026 budeme môcť vykurovať Košice geotermálnou energiou z Ďurkova, čo bude mať aj pozitívny vplyv na ceny tepla u nás. Zároveň to podľa odborníkov zatraktívni celý systém centrálneho zásobovania teplom, ktorý bude ekonomicky a ekologicky ešte efektívnejší ako doteraz," uviedol primátor mesta.

„Mrzelo nás, že dlhé roky sa nedalo pohnúť s veľkým energetickým pokladom, ktorý sa nachádza pri Košiciach. Nástup nového vedenia štátneho Teplárenského holdingu priniesol impulz na oživenie projektu a víziu pre TEKO.  My sa zaväzujeme vyvŕtať ďalšie tri geotermálne hĺbkové vrty. Verím, že pri Košiciach tak oživíme jeden z najväčších geotermálnych projektov v strednej Európe," hovorí Roland Karkó, predseda predstavenstva spoločnosti Geoterm Košice a zároveň zástupca majiteľa skupiny SPP Infrastructure (akcionári SPP, a.s. 51 % a Energetický a průmyslový hodling, a.s. 49 %).