Prejsť na obsah

Mesto sa nedočkalo odpovedí od vrtuľníkovej firmy kvôli nočným preletom, obrátilo sa na Dopravný úrad

Na piatok bolo naplánované stretnutie, na ktorom mali predstavitelia spoločností Slovak Training Academy (STA), Heli Company a Letiska Košice navrhnúť mestu Košice riešenie v otázke nočných preletov vrtuľníkov. Keďže predstavitelia spomínaných spoločností sa pred dvoma dňami ospravedlnili kvôli dobrovoľnej karanténe a nesúhlasili ani s videohovorom, mesto Košice sa obrátilo na Dopravný úrad a zaslalo infožiadosť. Požiadalo v nej o sprístupnenie konkrétnych informácií o nočných preletoch, ktoré predstavitelia STA mestu doposiaľ neposkytli.

“Mrzí nás, že sa nám aj napriek veľkej snahe nepodarilo získať odpovede na naše základné otázky. Predstavitelia spoločností, ktoré zabezpečujú letecký výcvik, doteraz nepredložili mestu žiaden ústretový návrh, ktorý by eliminoval nočné prelety. Nielen Košičania, ale aj obyvatelia okolitých obcí sa na nás obracajú s prosbami, aby sme im pomohli navrátiť kľudný spánok. Je mojou povinnosťou bojovať za ľudí, ktorí mi dali dôveru. Stále trváme na našej požiadavke obmedziť nočné prelety tak, aby bol ich negatívny dopad na obyvateľov čo najmenší,” uviedla námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová (KDH). 

Petície za úplné zrušenie preletov podpísali už stovky ľudí

V súvislosti s týmto problémom vzniklo niekoľko petícií, ktoré žiadajú o úplný zákaz preletov nad územím mesta a priľahlých obcí. On-line petíciu, ktorá vznikla začiatkom minulého roka podpísalo vyše 300 Košičanov, pričom celkovo je na nej už vyše 600 podpisov. Petíciu, ktorú iniciovalo Regionálne združenie miest a obcí Rudohorie podpísalo približne 500 obyvateľov dotknutých obcí zo spomínanej oblasti. Napriek tomu, že nejde o oficiálne aktivity mesta, považujeme za nevyhnutné tento problém riešiť k spokojnosti obyvateľov.

Mesto sa domnieva, že ide o prekladanie problému

Košická viceprimátorka sa v uplynulých dňoch stretla s viacerými starostami obcí v blízkosti letiska. Mesto však aj naďalej eviduje telefonické a e-mailové sťažnosti od obyvateľov. Výcvik pilotov realizuje v cykloch, pričom nočné prelety spôsobujú najväčší problém najmä počas letných mesiacov. Lucia Gurbáľová sa v tejto súvislosti obáva, že po prechodnom znížení počtu preletov sa na jar situácia vráti do pôvodného stavu a obyvatelia opätovne prídu o svoj pokojný spánok.

“Našim cieľom nie je úplne zastavenie výcviku pilotov. Uvedomujeme si, že toto odvetvie poskytuje prácu desiatkam ľudí v Košiciach a má pozitívny prínos na zamestnanosť v celom regióne. Chceme sa však dohodnúť na takom riešení, ktoré bude mať čo najmenší vplyv na pokojný život obyvateľov najmä počas nočného kľudu alebo počas dní pracovného pokoja a sviatkov. Mrzí nás, že sme doposiaľ od spoločnosti STA nedostali ani jeden dátami podložený návrh úpravy ich výcvikových harmonogramov, ktoré by riešili priamo nočné prelety. Verím, že sa to čoskoro zmení, uvedomia si svoju spoločenskú zodpovednosť a nájdeme vzájomne prijateľné riešenie v prospech obyvateľov,” dodala.