Prejsť na obsah

Mesto sa pripravuje na zavedenie eura

Posledný rok pred vstupom do eurozóny čaká aj mesto Košice niekoľko zložitých krokov. Igor Barát, splnomocnenec vlády SR pre zavedenie eura, za osobitne naliehavé považuje urýchlenie nevyhnutných príprav nielen v podnikateľskom sektore, ale tiež v subjektoch verejnej správy a samosprávy.
Mesto Košice začalo s prípravami na zavedenie eura už v uplynulom roku. V rámci prípravy a samotnej realizácii procesu zavedenia novej meny sa mesto musí vysporiadať so zodpovednosťou, ktorá mu prináleží v niekoľkých oblastiach. Zavedenie eura ovplyvní legislatívne normy mesta, zmluvné vzťahy, ekonomickú a hospodársko-administratívnu oblasť. Nemalé zmeny sa očakávajú aj na úseku informačných systémov. Prioritne sa pozornosť sústredila na oblasť IT, kde bola problematika prechodu konzultovaná s dodávateľmi informačných systémov.

Mesto sa pripravuje aj na informačnú kampaň o zavedení eura medzi občanmi. V tejto súvislosti už mesto vypracovalo plán na zavedenie eura a harmonogram úloh súvisiacich so zmenou meny. Výdavky na príchod eura by samosprávu nemali stáť viac ako 8 mil. Sk. Táto čiastka zodpovedá odporúčaniu Združenia miest a obcí Slovenska o tom, že každá obec by mala v roku 2008 vyčleniť vo svojom rozpočte výdavky spojené s prechodom na euro vo výške 500 000 na každých 15 tisíc obyvateľov obce.

Na magistráte sa vytvorila expertná skupina zodpovedná za plnenie vytýčených a definovaných úloh, o ktorých plnení v stanovených intervaloch sú povinní informovať vedenie mesta.
Mestské časti sa na prechod na euro pripravujú po svojej línii.

Súčasne sa Mesto Košice prihlásilo k etickému kódexu, v ktorom sa zaväzuje, že proces zavedenia eura nezneužije na neodôvodnené zvýšenie daní a poplatkov, ktorých stanovovanie je v kompetencii mesta. Takisto sa zaväzuje, že k duálnemu zobrazovaniu cien pristúpi, v čo najkratšom možnom termíne.