Prejsť na obsah

Mesto si požičia 15 miliónov eur, pokryje nimi aktuálne výpadky hotovosti

Mesto Košice si kvôli avizovaným výpadkom príjmov z podielových daní, miestnych daní a poplatkov, či zvýšeným nákladom, resp. nižším výnosom z mestských podnikov v dôsledku negatívnych dôsledkov koronavírusu bude musieť požičať finančné prostriedky.    

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) schválilo v stredu po poldruhahodinovej debate prijatie kontokorentného úveru od VÚB vo výške 15 miliónov eur na preklenutie časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami v súvislosti s koronakrízou.

Primátor: Šetríme, kde sa dá

Mesto musí splatiť tento úver do 18 mesiacov, ročný úrok bude predstavovať 12-mesačný EURIBOR+0,19 percenta. Podľa primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) potrebuje mesto na svoj chod každý mesiac zhruba 12 miliónov eur. Ak by nedošlo k prijatiu úveru, mestu by už koncom budúceho mesiaca hrozil nedostatok hotovosti na financovaniu nevyhnutných prevádzkových výdavkov.

„Nie sú to peniaze, z ktorých teraz ideme financovať chod mesta ako taký. Šetríme, kde sa dá, všetky odborné útvary a mestské podniky prehodnocujú svoje rozpočty. Doteraz sme našli 8,4 milióna eur. Dočasne sme viazali aj peniaze určené pre mestské časti. Situácia sa však vyvíja, uvidíme, ako sa k pomoci pre samosprávy postaví štát,“ skonštatoval.

Mali by pomôcť aj peniaze z eurofondov

Rozhodovanie bude podľa neho o to jednoduchšie, keď mesto bude vedieť, či na zlepšenie svojej finančnej situácie bude môcť použiť eurofondy. „Dôležité bude aj to, či na konci roka dostaneme dotácie a kompenzácie, o ktorých sa teraz rokuje. Verím, že na konci roka by situácia nemusela byť až taká vážna ako teraz. 

Poslanci zároveň schválili doplňujúci návrh starostu košického Juhu Jaroslava Hlinku (nezávislý) týkajúci sa mestských častí. Primátora zaviazali, aby finančné príspevky pre jednotlivé mestské časti boli vyplácané každý mesiac. 

Z podielových daní zatiaľ prišlo o 7 percent menej v porovnaní s rokom 2019

Zároveň má magistrát posielať mestským častiam finančné prostriedky v mesiacoch apríl až jún z podielových daní krátené o rovnaké percento ako mestu prídu z ministerstva financií. Naposledy to bolo za mesiac marec o 7 percent menej v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.