Prejsť na obsah

Mesto si pri znovuotváraní školských jedální počká na usmernenie hlavného hygienika

Mesto Košice zareagovalo na avizované otvorenie školských jedální, ktoré majú vydávať stravu pre žiakov a seniorov ako o tom bez bližších podrobností ešte v utorok informoval Branislav Gröhling (SaS).

Na dnešnom krízovom štábe mesta Košice dostala vedúca oddelenia školstva magistrátu pokyn, aby zabezpečila, nech vedúce školských jedální poskytnú mestu počty stravníkov z externého prostredia podľa ich veku. Aj na základe toho sa mesto rozhodne ako bude postupovať.

Dôležitý bude aj celkový počet stravníkov, ktorí budú mať o varenie obed na tej-ktorej škole záujem. Mesto si takisto počká na zajtrajšie usmernenie hlavného hygienika SR Jána Mitasa, kde očakáva, že bude uvedené aj to, pre koho konkrétne a ako sa má v jedálňach variť a takisto i to akým spôsobom sa bude strava vydávať a roznášať.

Najlepšou vakcínou je disciplína a izolácia

„Aj naďalej si myslíme, že o takýchto krokoch sa má diskutovať najmä s dotknutými samosprávami a až potom o nich informovať verejnosť. Jedáleň nie je štandardná vývarovňa, na jej opätovné otvorenie je potrebné splniť množstvo podmienok. Debatovali sme o tom aj s primátormi krajských miest, ten pôvodný nápad sa nám zdá byť dosť nesystematický a v mnohých prípadoch nerealizovateľný. Prioritou nás všetkých predsa musí byť, aby najmä starší ľudia zostávali doma a nie hľadať možnosti, aby sa stretávali v jedálňach alebo pred nimi. Platí, že disciplína a izolácia je asi najlepšia vakcína,“ skonštatoval primátor.

Ako zdôraznil, mesto Košice postupuje presne v opačnom duchu a snaží sa seniorom zabezpečiť dostupné obedy. Ak ich dôchodok nepresiahne 450 eur, najbližšie tri mesiace naň od mesta dostanú príspevok 1 euro a zároveň rovnaký príspevok vo výške 1 eura aj za donášku jedla k nim domov. Podmienkou k tomu je len to, aby si od 1. apríla až 30. júna odkladali bločky za donášku jedla, na ktorých bude presne uvedená cena za jedlo a zároveň za jeho donášku a po skončení tohto obdobia ich odniesli na svoj Miestny úrad, kde im to z príspevku mesta Košice bude preplatené. 

„Ponúkli sme im naozaj unikátnu službu aká v iných samosprávach nemá obdobu. Adresne tak pomáhame práve ľuďom, ktorí zvykli chodievať na obedy do školských jedální. Sme radi, že odkedy sme oznámili, že začneme s takýmto druhom pomoci, pozitívne ohlasy nám adresovali nielen seniori, ale aj zástupcovia reštauračného sektora v našom meste.

Mesto pomáha seniorom aj reštauráciám, vytvorí ich databázu

Až 15 000 stravníkov z radov seniorov v Košiciach má nárok na takýto finančný príspevok, čo je podľa primátora aj zaujímavá cieľová skupina pre reštaurácie. Už teraz zaregistrovali, že viaceré košické reštaurácie začali ponúkať obedové menu pre seniorov aj s donáškou.

„Radia sa s nami aj ako by mal vyzerať bloček a konzultujú s nami aj ďalšie náležitosti. Privítame, ak sa zaregistrujú na čísle 6419 100 alebo pomoc@kosice.sk, kde im poradíme aj to ako by mal správne vyzerať bloček. Chceme takto vytvoriť databázu reštauračných zariadení, aby aj seniori vedeli, z ktorých reštaurácií si môžu objednávať jedlo a mali istotu, že im bude vydaný bloček, ktorý mesta akceptuje a preplatí im z neho 1 euro za jedlo a 1 euro za donášku. Všetky takéto certifikované prevádzky zverejníme aj na našom webe. Teší nás, že v týchto ťažkých časoch môžeme aj takýmto spôsobom pomôcť reštauráciám znížiť prepad tržieb a zabezpečiť prácu ich zamestnancom,“ uviedol primátor.

Pozvánka od Okresného úradu potešila, lepšie sa budú zdieľať dôležité informácie  

Na Krízovom štábe mesta odznela informácia o tom, že mesto Košice po stredajšej kritike primátora premiérovo dostalo dnes predpoludním pozvánku aj na zasadnutie Krajského krízového štábu, ktoré na piatok zvolal Okresným úrad Košice. Jaroslav Polaček takýto krok považuje za posun vpred a verí, že Krízové štáby prijímajúce rozhodnutia týkajúce sa života v metropole východu si medzi sebou začnú vymieňať informácie.

„Mesto má zriadený svoj krízový štáb, nedávno k nemu pribudol aj finančný krízový štáb. Tie dennodenne informujú verejnosť aj médiá o prijatých opatreniach v Košiciach. Žiaľ až z médií sme sa dozvedeli napr. o zámere znovuotvoriť školské jedálne alebo o tom, že do internátov v Košiciach prišlo v utorok 215 Slovákov zo zahraničia. Sme druhé najväčšie mesto na Slovensku a nebolo to na prospech nikoho z nás, že doteraz sme neboli členmi žiadneho zoskupenia, resp. väčšieho krízového štábu, ktorý by bol minimálne na úrovni okresu. Museli sme sa ohradiť voči tomu, že kým my sme na naše Krízové štáb pozývali všetkých, ktorých sa to týka, opačne to nefungovalo. Verím, že sa to zmení a začneme sa dostávať k dôležitým informáciám, bez ktorých nevieme prijímať kvalifikované rozhodnutia a nebudem tak musieť čerpať informácie len z médií,“ dodal.