Prejsť na obsah

Mesto spúšťa triedenie kuchynského bioodpadu, najprv si ho vyskúšajú na Novej Terase

Presne 653 domácností z bytov a rodinných domov na Novej Terase v mestskej časti (MČ) Západ by sa malo zapojiť do pilotného projektu zberu kuchynského biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Od 1. júla ho spúšťa Mesto Košice v spolupráci so spoločnosťou Kosit a Správou mestskej zelene. Metropola východu tak bude mať poldruha roka na získavanie skúseností z celého procesu, na základe ktorých je možné systém upravovať a zdokonaľovať pred jeho celoplošným spustením v januári 2023. 

Mestá a obce na Slovensku sú od od začiatku tohto roka podľa zákona povinné zabezpečiť zber bioodpadu, pričom po prechodnom období musia najneskôr k 1. júlu začať s uplatňovaním tejto novinky na svojom území. Výnimkou sú len Košice a Bratislava, na ktoré sa táto povinnosť bude vzťahovať až od roku 2023, keďže svoj komunálny odpad energeticky zhodnocujú.

Primátor: Do roku 2023 to chceme rozšíriť na celé mesto

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) pri dnešnom predstavení projektu skonštatoval, že aj napriek aktuálne platnej výnimke pristupuje mesto veľmi zodpovedne k príprave celého projektu. Zdôraznil, že týmto spôsobom chcú nielen redukovať množstvo zmesového komunálneho odpadu, ktorý končí v spaľovni, zlepšiť životné prostredie, ale aj šetriť peňaženky Košičanov.  

"Našim cieľom je nastaviť proces tak, aby sa finančne dotkol Košičanov čo najmenej, respektíve vôbec sa ich nedotkol. Pilotný projekt budeme analyzovať a následne upravovať. Zavedenie takéhoto zberu prináša so sebou niekoľko výziev. Tou podstatnou je aktívnou osvetou vysvetliť obyvateľom dôvody, pre ktoré je zber kuchynského odpadu dôležitý a čo im prinesie. Pre samosprávu mesta predstavuje veľkú výzvu správne nastavenie jeho logistiky. Verím, že do budúcej jari by sa mohol rozšíriť aj do ďalších lokalít. Na jeseň 2022 by sme postupne spustili celý program tak, aby každý Košičan mal od začiatku roka 2023 možnosť triediť biologicky rozložiteľný odpad,“ myslí si. 

Prevádzkovo-technický námestník Správy mestskej zelene Peter Vrábel priblížil, akým spôsobom sa z tohto druhu odpadu stane užitočný pomocník pre zelené plochy v Košiciach.

"Materiál zo zberu kuchynského odpadu premeníme v priestoroch mestskej kompostárne v Bernátovciach na kompost a následne ho budeme využívať na kultiváciu verejnej zelene v meste. Symbolicky povedané, biologicky rozložiteľný odpad z kuchýň obyvateľov Košíc sa po zodpovednom vytriedení k ľuďom znovu vráti v podobe zelenších parkov, sprievodnej zelene komunikácii, zelene obytných skupín a stromoradí."

Košík bude možné umyť aj v bežnej umývačke riadu

Podľa starostu MČ Západ Marcela Vrchotu (SaS) bude každá zo 653 zúčastnených domácností vybavená desaťlitrovým košíkom určeným na zber kuchynského odpadu a kompostovateľnými vrecúškami. Tie majú obyvatelia vynášať do hnedých nádob.

„Košík s vekom je špeciálne upravený tak, aby svojim systémom prevzdušnenia minimalizoval aktivitu baktérií a sprievodný zápach pri rozklade kuchynského odpadu. Je možné umiestniť ho pod kuchynský drez alebo vďaka závesnému systému zavesiť na dvierka linky. Košík je možné umývať v umývačke riadu. Každá domácnosť bude vybavená kompostovateľnými vrecúškami, ktoré sa vkladajú do košíka v kuchyni. Na kontajnerových stanovištiach pribudne 11 nádob na tento odpad s objemom 240 litrov. Budú to hnedé nádoby s označením 'Kuchynský bioodpad'. Ďalšie tri budú na Súľovskej ulici v drevených ohrádkach,“ uviedol.

Ako ho doplnil generálny riaditeľ Kositu Marián Christenko, ich spoločnosť zabezpečí zatiaľ trikrát do týždňa vyprázdnenie týchto spoločných hnedých nádob. Frekvenciu budú upravovať podľa záujmu zúčastnených rodín. Monitorovať chcú aj to ako koľko kuchynského odpadu sa presunie z klasických čiernych nádob zmesového komunálneho odpadu do nových hnedých nádob na kuchynský biodpad. Zber bude zabezpečený špeciálnym vozidlom, ktoré bude v určených dňoch zbierať výhradne kuchynský bioodpad. Obsah hnedých nádob nebude miešaný s inými druhmi odpadov. Vyzbieraný odpad bude odvezený na ďalšie zhodnotenie.

Kosit chce vážiť množstvo vyprodukovaného (bio)odpadu

"Všetky nádoby sú vybavené čipmi a zberové vozidlá vážiacim zariadením tak, aby sme vedeli, koľko odpadu v hnedých nádobách pribúda a koľko ho v čiernych nádobách ubúda. Získame tým detailné údaje potrebné k hodnoteniu celého projektu," hovorí. 

V ďalšom kroku plánuje Kosit vybudovať vo svojich priestoroch linku na mechanickú úpravu odpadu pred jeho finálnym zhodnotením. Zhygienizovaný materiál po zahriatí na teplotu 70 stupňov bude následne pripravený na ďalšie zhodnotenie v kompostárni alebo bioplynovej stanici.