Prejsť na obsah

Mesto spustilo nový Geografický informačný systém

Magistrát mesta Košice spustil do prevádzky nový Geografický informačný systém Gisplan. Jeho nasadenie má zefektívniť prácu magistrátu, znížiť náklady a posilniť rozvoj mesta. „Podstatou systému Gisplan je zobrazovanie rôznych typov informácií o meste Košice a jeho obyvateľoch prostredníctvom digitálnych máp. Systém dokáže napríklad vizualizovať parcely vo vlastníctve mesta alebo všetky pozemky zobraziť podľa druhu ich využitia. K zobrazeným informáciám priamo v mape zároveň ponúka možnosť získať aj všetky potrebné popisné údaje bez nutnosti prepínania sa do iného systému. Základným podkladom sú pritom kvalitné ortofotomapy získané z leteckého snímkovania a údaje z katastra nehnuteľností. Košická samospráva je presvedčená, že zavedenie nového Geografického informačného systému (GIS) výrazným spôsobom sprehľadní a zlepší využívanie informácií potrebných pri správe a riadení mesta," vysvetlila vedúca oddelenia infraštruktúry Gabriela Hajduková. Nasadzovanie systému Gisplan sa začalo v decembri 2008 a v súčasnosti je systém už v plnej prevádzke. Využívať ho môžu zatiaľ iba pracovníci Magistrátu prostredníctvom intranetu.

Pre verejnosť sprístupnia systém na jeseň 2009
Dodávateľom nového GIS je spoločnosť Gista. Podľa vyjadrenia jej obchodného riaditeľa Rastislava Mičaníka by mal Gisplan uľahčiť prístup pracovníkom magistrátu aj občanom a návštevníkom mesta k dôležitým informáciám. „Riešenie pracovných úloh a rozhodovanie by malo byť vďaka nášmu systému efektívnejšie, rýchlejšie a malo by šetriť čas aj peniaze," konštatoval R. Mičaník.

Oddelenie infraštruktúry Magistrátu mesta Košice uvažuje o sprístupnení systému pre mestské podniky, mestské časti aj občanov a návštevníkov na jeseň 2009. V najbližšom období bude pozornosť sústredená najmä na rozvoj obsahovej stránky systému a spracovanie nových vrstiev. Na ďalší rozvoj tohto systému Mesto Košice plánuje využiť aj prostriedky zo štrukturálnych fondov.


Ortofotomapa © PHOTOMAP, s.r.o.