Prejsť na obsah

Mesto tolerancie zápasí s rasizmom jednotlivcov

Mesto Košice prijalo so znepokojením správu o rasovo motivovanom útoku na mladú basketbalistku košického prvoligového družstva. Iniciátormi útoku sa stali dvaja skíni, ktorí rasisticky pokrikovali a nadávali 25-ročnej Američanke Denise Wilsonovej.

Ako je najmä športovej verejnosti známe, mladá hráčka je veľkou oporou košického basketbalového klubu Cassovia, ktorý aj za pomoci hráčok zo zahraničia získal minulý rok majstrovský titul. Mesto si športové úspechy basketbalového klubu nesmierne váži. Cennými víťazstvami doma i v zahraničí reprezentuje klub svoje domovské mesto, ktoré sa aj takýmto spôsobom dostáva do medzinárodného povedomia.
Tento útok vyvolal v meste znepokojené reakcie, keďže takto motivované ataky nebývajú v Košiciach bežným javom. Celý incident je poľutovaniahodný a vrhá negatívne svetlo na mesto a jeho obyvateľov. Problém rasovej neznášanlivosti sa v tomto prípade týka jednotlivca alebo skupiny ľudí neschopných akceptovať inakosť farby pleti alebo jazyka.

V širokom povedomí obyvateľov sa Košice javia ako tolerantné a pohostinné mesto, ktoré sa stalo v histórii domovom pre mnohé národy a etniká. Mesto podporuje národnostné menšiny, napomáha vysokým školám vytvárať študijné príležitosti pre mladých ľudí zo zahraničia, organizuje medzinárodné kultúrne podujatia. Taktiež mesto nezanedbáva riešenie rómskej problematiky. Za násilný čin, ktorý sa odohral na verejnosti nesú zodpovednosť iba tí, ktorí sa na ňom podieľali. Vedenie mesta verí, že tento incident bude patriť k ojedinelým a v nijakom prípade nezmení názor ľudí na Košice ako mesto tolerancie a úcty, a tiež neovplyvní príchod domácich i zahraničných návštevníkov do nášho mesta.