Prejsť na obsah

Mesto vyčlenilo vyše 50 miest pre zamestnancov košických nemocníc, ktorí sa ocitnú v karanténe

Vedenie košických nemocníc na nedávnom spoločnom stretnutí deklarovalo svoj záujem poskytnúť aj v čase zhoršovania situácie so sírením nového koronavírusu bezpečnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov z nášho mesta a kraja.

V tejto súvislosti sa ich zástupcovia zhodli na potrebe nájsť karanténne miesto pre tých zamestnancov nemocníc, u ktorých sa vyskytlo podozrenie na prítomnosť nového koronavírusu a z obáv o bezpečnosť svojich najbližších radšej nechcú byť v ich blízkosti, pokiaľ nemajú výsledky testov. Práve v takomto karanténnom mieste by zamestnanci Detskej fakultnej nemocnice, Východoslovenského onkologického ústavu, Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb, Nemocnice Agel Košice-Šaca a košického pracoviska Nemocnice sv. Michala prečkali izolovaní od svojich rodín tento čas.  

Primátor ocenil myšlienku a ponúkol zdravotníkom priestory vo vlastníctve mesta

Na výzvu košických nemocníc reagoval primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

„Hneď ako sme sa o tom dozvedeli, spojili sme sa so zástupcami našich nemocníc, aby nám mohli špecifikovať svoje požiadavky. Oceňujem túto myšlienku pomoci nemocníc pre svojich lekárov, sestričky a ďalší zdravotnícky personál. Som veľmi rád, že môžeme oznámiť, že vyčleňujeme vyše 50 miest v našich karanténnych zariadeniach pre košické nemocnice, lekárov v prvej línii ako aj pre všetkých tých, ktorí potrebujú pomoc, aby sme im poskytli priestor, kde môžu byť v bezpečí. Aj toto je jednou z foriem našej pomoci pre tých, ktorí sa v prvej línii starajú o to najdôležitejšie a to zdravie nás všetkých,“ uviedol. 

Mesto Košice v areáli Bytového podniku mesta Košice (BPMK) na Južnom nábreží prerobilo bývalé administratívne priestory tak, aby ich mohli využívať zamestnanci nemocníc počas pobytu v karanténe. V jednej z budov sa nachádza 27 lôžok, ktoré spĺňajú všetky požiadavky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Neďaleko je vybudované aj karanténne mestečko, ktoré poskytuje ďalších 24 miest.

UNLP poďakovala mestu Košice za pomoc 

„Ďakujeme mestu Košice za ponuku ubytovacích kapacít pre potreby karanténneho ubytovania našich zamestnancov v súvislosti s pandémiou COVID-19. O detailoch a podrobnostiach ako bude toto karanténne ubytovanie fungovať rokujú tímy UNLP Košice a Mesta Košice,“ vyjadrilo sa vedenie UNLP.

Primátor pripomenul, že mesto v týchto dňoch dokončuje prípravu ďalšej budovu, v ktorej bude zhruba 30 miest. Tie môžu využiť zamestnanci mesta, mestských podnikov a organizácií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, ktorí budú priamo alebo nepriamo zasiahnutí šírením nového koronavírusu a zostanú v karanténe.

„Verím, že poctivou prácou zvládneme aj druhú vlnu tak dobre, ako tú prvú, keď sme na jar boli nielen čo do nízkeho počtu infikovaných vzorom aj pre iné mestá na Slovensku. Dúfam, že aj tentoraz budú Košice medzi najlepšími pri zvládaní tohto náročného boja,“ dodal Jaroslav Polaček.