Prejsť na obsah

Mesto zvyšuje bezpečnosť chodcov, pribudli nasvietené priechody aj nové osvetlenie

Mesto Košice pokračuje v investíciách do zvyšovania bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky. V závere minulého roka sa uskutočnila výstavba bezpečných priechodov pre chodcov na Moldavskej ceste v blízkosti vysokoškolských internátov a zastávky MHD OC Optima a na Štefánikovej ulici - z Kmeťovej ulice na Kasárenské námestie.

Priechody pre chodcov ako najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky sú v oboch týchto lokalitách zvýraznené a nasvietené špeciálnymi asymetrickými smart LED svietidlami. Vďaka tomu sa zlepšila viditeľnosť chodcov, znížilo riziko dopravných nehôd a zvýši bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky.

Pomôže osvetlenie aj dopravné značenie

Priechod pre chodcov na Moldavskej ceste nasvecuje nové smart LED osvetlenie. Zároveň tu ešte v priebehu februára dôjde aj k výmene rozvádzača verejného osvetlenia za smart rozvádzač s diaľkovým riadením.

Chodci sú už viditeľnejší aj na priechode na frekventovanej ceste na Štefánikovej ulici v mestskej časti (MČ) Staré Mesto. Okrem nového osvetlenia nad priechodom z oboch strán je tu osadené aj dopravné značenie s výstražnými blikačmi. Tie sa vďaka detekcii chodca rozblikajú a upozornia vodičov ešte predtým, ako niekto vstúpi na vozovku.

Práce má na starosti košická spoločnosť PROGRES MT a v zmysle zmluvy majú byť ukončené začiatkom jari 2024. Doposiaľ vyšli mestský rozpočet na 36 603 eur s DPH, výsledná suma bude známa po ukončení všetkých prác. Finančné prostriedky na tieto priechody pre chodcov boli vyčlenené v mestskom rozpočte pre rok 2023.

Podobné bezpečné priechody s nasvietením už v minulosti pribudli na Triede KVP a Moskovskej triede v MČ Sídlisko KVP, na Rovníkovej ulici v MČ Nad Jazerom a dva priechody na Ondavskej ulici v MČ Západ. Bezpečnejšie priechody pre chodcov s inteligentným dopravným značením v minulosti pribudli na Južnej triede a pri gymnáziu Alejová v MČ Juh, na Národnej triede a pri ZŠ Odborárska v MČ Sever, na Triede arm. gen. Svobodu v MČ Dargovských hrdinov, na Staničnom námestí a na Bajzovej ulici v MČ Staré Mesto, na Ázijskej a Americkej triede v MČ Sídlisko Ťahanovce, na Myslavskej ceste (Trieda KVP) pri odbočke na Hrebendovu na hranici MČ Západ a MČ Luník IX a Ružovej ulici v MČ Západ.

Na Severe a Sídlisku KVP pribudlo nové osvetlenie

K zvýšeniu bezpečnosti Košičanov prispeje aj doplnenie svetelných bodov verejného osvetlenia v lokalitách, kde doposiaľ chýbalo. V mestských častiach Sever a Sídlisko KVP pribudlo dokopy 17 nových stĺpov verejného osvetlenia so smart LED svietidlami.

Bezpečnejšie sa môžu cítiť obyvatelia na Krupinskej ulici na Severe, kde pribudli lampy medzi ulicami Nitrianska a Stará spišská cesta. Osvetlený je po novom aj chodník v parku, ktorý spája ulice Kustrova a Čárskeho. Na Kustrovej ulici sa vymenil aj rozvádzač verejného osvetlenia za smart rozvádzač s diaľkovým riadením.

Na Sídlisku KVP osvetľuje deväť nových stĺpov chodník na Triede KVP pri zastávke MHD Starozagorská (v smere na sídlisko), v úseku od čerpacej stanice po križovatku s ulicou Jána Pavla II. Umiestnenie nových stĺpov zároveň počíta aj s budúcim rozšírením chodníka a vytvorením cyklochodníka. Výstavbu verejného osvetlenia zrealizovala spoločnosť EGC a rozpočet mesta vyšli na 116 585 eur s DPH. Finančné prostriedky boli schválené v rozpočte mesta a dielo je financované zo schváleného úveru účelovo určeného na obnovu verejného osvetlenia v Košiciach.