Prejsť na obsah

Mestská polície Košice začala prevádzkovať nový mobilný informačný systém MEMPHIS

Mestská polícia Košice (ďalej len MsP), ktorá sa stará o bezpečnosť a pokojný život viac ako 235 tisíc košických obyvateľov a turistov začala od tohtoročného januára využívať mobilný informačný systém MEMPHIS (ďalej iba systém MEMPHIS) od spoločnosti DHS - Data, Hardware, Software (DHS). Dostáva tak "do rúk" silný nástroj, s ktorým môžu príslušníci MsP lepšie plniť svoje úlohy a ciele na poli prevencie kriminality a zvyšovanie bezpečnosti v meste.
"Realizácia systému MEMPHIS bola podľa plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Košice rozdelená na dva roky, t.j. na rok 2009 a 2010. V roku 2009 boli na jeho realizáciu použité prostriedky vo výške 33.190 EUR", povedal zástupca náčelníka Slavomír Pavelčák a doplnil: "Tieto finančné prostriedky boli použité na inštaláciu konzol systému na serveri a jednotlivých staniciach MsP, vytvorenie databáz, číselníkov, dodávku 4 ks mobilných terminálov atď".
Systém MEMPHIS príslušníkom MsP práve vďaka mobilným terminálom umožňuje viesť potrebné policajné agendy v teréne a riešiť potrebné aktivity na staniciach MsP. Príslušníci MsP tak môžu riešiť priestupky, vykonávať kontrolné činnosti a pri všetkých aktivitách využívať centrálne registre, ako by boli na stanici MsP. Systém navyše zrýchľuje a uľahčuje aj odovzdávanie informácií medzi príslušníkmi MsP. Príkladom môže byť situácia, keď jedna hliadka prostredníctvom terminálu zabezpečí na ulici technickým prostriedkom na zabránenie odjazdu motorového vozidla tzv. "papučou" zle zaparkované vozidlo. Takýto priestupok do terminálu zapíše, urobí potrebnú fotodokumentáciu a kliknutím na tlačidlo všetko odošle do centrálneho servera. Akákoľvek iná hliadka, ktorá bude najbližšie vo chvíli, keď sa ozve vodič, si predchádzajúci zápis zobrazí na svojom termináli, iba doplní informácie o doriešenie priestupku a všetko opäť jednoduchým kliknutím uloží na server. Všetci príslušníci MsP tak majú kompletné a hlavne aktuálne informácie vo chvíli, keď ich potrebujú. Vďaka lepšej informovanosti sa potom môže zvyšovať aj kvalita ich práce a pritom im odpadne čas pri následnej administratíve, takže budú môcť tráviť viac času v teréne, a navyše nebudú musieť so všetkým zaťažovať operačné stredisku MsP.
„Hlavnými dôvodmi pre zavedenie systému MEMPHIS bolo uľahčenie administratívy na operačnom stredisku, zabezpečenie efektívneho plnenia hliadkovej činnosti a zvýšenie bezpečnosti príslušníkov MsP priamo v teréne", uviedol Slavomír Pavelčák
Kvalitnejšie podmienky pre prácu príslušníkov MsP budú bezpochyby znamenať zvýšenie bezpečnosti v celých Košiciach.
„V roku 2010 plánuje MsP zakúpiť ďalšie mobilné terminály pre jednotlivé stanice MsP, pripojiť celú MsP do webového systému Gisplan, zriadiť funkciu automatickej aktualizácie polohy mobilných terminálov v mape s pridaním zobrazovania trás pohybu mobilných terminálov", dodal na záver dodal Slavomír Pavelčák:



Zdroj: Mestská polícia Košice