Prejsť na obsah

Mestská rada odporučila poslancom, aby Košice odstúpili od EYOF 2021 a investovali 10 miliónov eur do športovej infraštruktúry

Mestská rada (MR) v Košiciach dnes prijala odporúčanie, aby mesto Košice odstúpilo ako hostiteľské mesto z usporiadania Olympijského letného festivalu mládeže EYOF 2021. Toto uznesenie podporilo osem z jej desiatich členov, jeden sa hlasovania zdržal a jedna hlasovala proti.

Na zajtrajšie mimoriadne zastupiteľstvo schválili členovia MR jednomyseľne aj odporúčanie, aby poslanci boli informovaní o pondelkových výsledkoch rokovania s Úradom vlády, na ktorých sa za mesto Košice zúčastnila viceprimátora Lucia Gurbáľová (KDH), predseda komisie športu a aktívneho oddychu Ladislav Lörinc (nezávislý) a poslanec Ján Jakubov (Smer–SD).

MR takisto odporučila mestského zastupiteľstvu, aby požiadalo primátora o vypracovanie Akčného plánu na dobudovanie športovej infraštruktúry v meste Košice na roky 2019-2022. Na jeho realizáciu by mesto použilo externé zdroje do výšky 10 miliónov eur. Tento akčný plán by bol prerokovaný v príslušných komisiách a po schválení MZ by sa dodatkom zapracoval do koncepcie rozvoja športu v meste.

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) navrhuje, aby sa suma 10 miliónov eur využila na vybudovanie novej viacúčelovej Športovej haly, ktorá bude určená predovšetkým pre loptové hry a svoje priestory poskytne na tréningy a súťažné zápasy. Financie majú ísť aj obnovu Mestskej krytej plavárne s prepojením na kúpalisko Červená hviezda, či rekonštrukciu Angels Arény a ďalších športovísk. 

„Chceme financie efektívne investovať do športovej infraštruktúry v meste, ktorá je určená prioritne Košičanom a je to aj náš záväzok k občanom mesta. Urobili sme všetko preto, aby sme EYOF zvládli, dokážeme spolupracovať s každým, čoho dôkazom je aj to, že na rokovaní s podpredsedom vlády sa zúčastnili predstavitelia celého politického spektra v zastupiteľstve vrátane poslanca zo Smeru-SD. Uvedomujem si však aj zodpovednosť za udržateľnosť mestských financií. Záväzok mesta investovať do športovej infraštruktúry aj naďalej trvá, rozdiel bude len v tom, že sa to zrealizuje v postupných krokoch v najbližšom období,“ uviedol po rokovaní MR Jaroslav Polaček.

Mesto Košice má ambíciu do roku 2022 odovzdať do užívania Košičanom nový futbalový štadión vo VŠA, novú viacúčelovú športovú halu a oživiť už niekoľko rokov zatvorenú tenisovú halu na Aničke. Nie je vylúčené ani to, že sa podarí postaviť  Národné tenisové centrum mimo Popradskej ulice, nakoľko investor doteraz stále nesplnil zákonom stanovené podmienky na udelenie všetkých povolení pre jeho výstavbu. Zároveň sa v meste rozbieha aj rekonštrukcia jedenástich školských telocviční za celkovo 800 000 eur.