Prejsť na obsah

Mestská rada odporučila zmenu rozpočtu mesta

Návrh zmeny rozpočtu mesta Košice prerokovala dnes mestská rada. Odporučila, aby ho mestské zastupiteľstvo na svojom štvrtkovom zasadnutí schválilo.

Dôvodom zmeny rozpočtu je najmä predpokladaný výpadok príjmov spôsobený hospodárskou krízou. Ten sa v mestskom rozpočte odhaduje podľa aktuálnych poznatkov o vývoji príjmov na približne 11 miliónov eur.

Na základe podrobnej analýzy príjmov a výdavkov je cieľom zmeny rozpočtu dosiahnuť maximálnu úsporu finančných prostriedkov bez ohrozenia základných samosprávnych funkcií mesta pri súčasnom zachovaní vyrovnanosti rozpočtu.

Magistrát mesta Košice navrhuje kryť výpadok príjmov úspornými opatreniami, časťou minuloročného prebytku hospodárenia formou prevodu z rezervného fondu, financiami z Fondu rozvoja bývania i prostriedkami z predaja bytov, nebytových priestorov, budov a pozemkov. „Prostriedky z uvedených fondov mesta navrhuje magistrát použiť v rozhodujúcej miere na financovanie kapitálových výdavkov, t. j. investícií," zdôraznil zástupca riaditeľa magistrátu Richard Dlhý.

V návrhu rozpočtu zatiaľ magistrát s príjmom z nedávno schváleného predaja lesných pozemkov pre spoločnosť Fordin (16,6 milióna eur) neráta.

Z desiatich programov rozpočtu mesta by sa mali položky v siedmich programoch znížiť a v troch zvýšiť (mesto rodiny, školstvo, doprava).

Škrty v rozpočte sa nemajú dotknúť Dopravného podniku mesta Košice (program „doprava"), ktorému sa, naopak, navrhuje pridať k doteraz schváleným 19,9 milióna eur takmer 1,5 milióna eur na dofinancovanie nákupu autobusov, rekonštrukcie električkových tratí a modernizácie električky.

V programe „mesto rodiny" je napríklad návrh na zvýšenie výdavkov o takmer 72-tisíc eur (na 199-tisíc eur) na výstavbu nízkoštandardných bytov na Luniku IX. Táto výstavba je potrebná kvôli zabezpečeniu náhradného ubytovania pre nájomcov domov na Hrebendovej ulici 2 a 4 a Na Demetri 1 a 2, ktoré sa pre havarijný stav navrhujú v priebehu tohto roka asanovať.

Úsporné opatrenia by sa nemali dotknúť škôl a školských zariadení, aj vďaka transferu zo štátneho rozpočtu pre materské školy (293-tisíc eur). Rozpočet programu „školstvo" sa zvýši aj o štátny transfer 20,5 milióna eur na prenesené kompetencie v oblasti výchovy a vzdelávania.

Napriek znižovaniu výdavkov v ostatných programoch rozpočtu chce magistrát pridať občianskemu združeniu Košická aréna k už schválenej sume 498-tisíc eur ďalších 287-tisíc eur na výstavbu tréningovej haly pri Steel Aréne kvôli majstrovstvám sveta v hokeji v roku 2011. Naopak, Mestskému futbalovému klubu navrhujú zo schválenej čiastky 730-tisíc eur škrtnúť 66-tisc eur.

Dotácie na kultúru a duchovný rozvoj navrhujú neposkytovať a dotácie na šport a mládež by mali byť obmedzené. Podľa návrhu zmeny rozpočtu by mala nezisková organizácia Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 prispôsobiť svoje výdavky aktuálnej situácii, pričom dotáciu mesta pre neziskovú organizáciu by mali poslanci znížiť zo schválených 830-tisíc eur o 83-tisíc eur. Krátiť sa majú aj výdavky pre mestskú políciu, ktoré boli plánované na prijatie nových príslušníkov.

Návrh zmeny rozpočtu počíta aj so znížením výdavkov na likvidáciu komunálneho odpadu, na údržbu verejného osvetlenia aj na čistenie a údržbu komunikácií. Napriek tomu magistrát navrhuje 149-tisíc eur na riešenie havarijného stavu mostného objektu Trieda L. Svobodu, vedúceho na Sídlisko Dargovských hrdinov. Menej peňazí by mali dostať aj mestské časti.

O takmer 603-tisíc eur sa navrhujú znížiť výdavky na chod magistrátu a jeho útvarov bez právnej subjektivity (Útvar hlavného architekta, Archív mesta Košice, Správa komunikácií Košice). Tieto úspory chce magistrát dosiahnuť napríklad opatreniami v oblasti miezd, odvodov a prevádzkových výdavkov.

NÁVRH ZMENY ROZPOČTU MESTA KOŠICE:

Program č. 1: Mesto rodiny
schválený rozpočet 4,3 milióna eur,
návrh na zmenu +1 milión eur

Program č. 2: Mesto kultúry
schválený rozpočet 3,2 milióna eur,
návrh na zmenu -587-tisíc eur

Program č. 3: Zdravé mesto
schválený rozpočet 19,2 milióna eur,
návrh na zmenu -1,2 milióna eur

Program č. 4: Školstvo
schválený rozpočet 26 miliónov eur,
návrh na zmenu +20,5 milióna eur

Program č. 5: Doprava
schválený rozpočet 28,1 milióna eur,
návrh na zmenu +1 milión eur

Program č. 6: Bezpečnosť
schválený rozpočet 6,5 milióna eur,
návrh na zmenu -447-tisíc eur

Program č. 7: Služby občanom
schválený rozpočet 2,6 milióna eur,
návrh na zmenu -433-tisíc eur

Program č. 8: Plánovanie, manažment a kontrola
schválený rozpočet 1,9 milióna eur,
návrh na zmenu -196-tisíc eur

Program č. 9: Interné služby
schválený rozpočet 5,1 milióna eur,
návrh na zmenu -414-tisíc eur

Program č. 10: Podporná činnosť
schválený rozpočet 8,7 milióna eur,
návrh na zmenu -603-tisíc eur

Celkový rozpočet navrhovaný po zmene: 126,9 milióna eur

Mestská rada dnes odporučila zastupiteľstvu Košíc, ktoré zasadne vo štvrtok 30. apríla, schváliť aj návrh na zvýšenie nájomného v obecných bytoch vo vlastníctve mesta Košice a taktiež doplnenie zriaďovacej listiny príspevkovej organizácie Správa mestskej zelene. Rada odporučila i zmeny a doplnky Územného plánu hospodársko-sídelnej aglomerácie Košice, lokalita rozšírenie priemyselného parku Pereš – letisko.