Prejsť na obsah

Mestskí dobrovoľníci zveľadili útulok pre zvieratká v Haniske, priniesli pre psíky aj kopu užitočných vecí

Košickí dobrovoľníci z radov zamestnancov mesta a mestských podnikov úspešne zvládli v rámci Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva Košice 2019 množstvo dobrovoľníckych aktivít. Celkovo sa od začiatku roka 2019, v ktorom sú Košice Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva až doposiaľ zapojilo do týchto dobrovoľníckych akcií viac ako 400 zamestnancov mesta.

Primátor zabezpečil deväťdesiat kíl granúl

Zatiaľ posledná dobrovoľnícka aktivita sa uskutočnila v piatok v útulku Vzájomnej pomoci ľudí a psov v Haniske. Mestskí dobrovoľníci tam pomohli zveľadiť areál útulku vymaľovaním vnútorných priestorov budovy, čistením terénu, uprataním skladu, prípravou slamy na podstielky do kotercov a pod.

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý), ktorý takisto priložil ruku k dielu pri tzv. „slamovaní“, zabezpečil pre psíky 90 kilogramov granúl, mesto poskytlo aj veľké vlnené deky. Viacerí dobrovoľníci priniesli z domu pre štvornohých obyvateľov útulku ryžu, salámy, piškóty a iné dobroty, mnohé psíky neskôr dobrovoľníci vyvenčili.

Štyristo mestských úradníkov v teréne

Do dobrovoľníckych aktivít na území mesta Košice sa od samého začiatku zapojili aj zamestnanci mesta a košických mestských podnikov. Celkovo viac ako 400 z nich počas roka ukázalo, že minimálne tak ako zvládajú kancelársku prácu, poradia si aj s fyzickou. Ešte pred začiatkom Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Košiciach obnovili farebný náter na viac ako 250 smetných nádobách v košických uliciach. V Centre pre deti, ich rodiny a plnoleté osoby na Pollovej ulici v košickej mestskej časti Krásna, vynovili celý areál centra.

Z historického evanjelického cintorína pri Starej sladovni dobrovoľníci vyzbierali, vyhrabali a naplnili zmiešaným odpadom 60 stolitrových plastových vriec, navyše aj dva veľkokapacitné kontajnery, každý s objemom 12 kubických metrov. Celkovo teda dvadsaťštyri kubíkov a šesťtisíc kilogramov rôzneho odpadu.

V záhrade bývalého Detského domova, dnes Centra pre deti a rodiny na Hurbanovej 42 pokosili trávu, spílili a odpratali suché stromy, vrátane konárov, ktoré popadali na zem vlani v zimných mesiacoch. Vyčistili a natreli farbou aj sochu pred centrom.

Natreli farbami stovky metrov oplotení

V spolupráci s pracovníkmi školy vymaľovali mestskí dobrovoľníci chodby, dievčenské i chlapčenské WC a ďalšie školské priestory, ktoré to už po dlhých rokoch potrebovali ako soľ.  

Do košickej zoologickej záhrady, ktorú ročne navštívia desaťtisíce ľudí nielen z Košíc a Slovenska ale i zo zahraničia, zavítali mestskí dobrovoľníci dvakrát. Počas týchto dobrovoľníckych „návštev“ obnovili farebný náter na kovových oploteniach viacerých výbehov pre zvieratká, išlo o niekoľko tisíc plošných metrov oplotení.

Ďalšou z aktivít mestských dobrovoľníkov bola obnova náteru kovového oplotenia Mlynského náhonu. Počas dvoch akcií natreli dobrovoľníci farbou takmer dvetisíc plošných metrov oplotenia.

Košiciam bol titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019 udelený ako vôbec prvému mestu z krajín strednej a východnej Európy. Mesto prevzalo pomyselnú štafetu dobrovoľníctva ako šieste v poradí po Barcelone, Lisabone, Londýne, Sligu a Aarhuse. V januári mesto zorganizovalo v priestoroch magistrátu prvé stretnutie pracovnej komisie, ktorá rieši všetky dobrovoľnícke aktivity počas roka 2019. V komisii sú zástupcovia Dobrovoľníckeho centra Košického kraja, Dobrovoľníckeho centra Košíc, Košického samosprávneho kraja, Mesta Košice, menších i veľkých mestských častí, ale aj súkromných spoločností, napríklad najväčšieho zamestnávateľa v našom regióne – firmy U. S. Steel Košice či T-Systems Slovakia. 

Budúci pondelok sa v Košiciach uskutoční záverečný ceremoniál Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva 2019, na ktorom budú za svoju pre verejnosť veľmi prínosnú a prospešnú prácu ocenení dobrovoľníci z celého Slovenska.