Prejsť na obsah

Mestskí poslanci schválili 200 000 eur z Rezervného fondu na pomoc utečencom z Ukrajiny

Mesto Košice vyčlení zo svojho rezervného fondu sumu 200 000 eur. Polovica tejto sumy pôjde na pomoc partnerskému mestu Užhorod, zvyšok pre občianske združenia a organizácie zabezpečujúce pomoc pre obyvateľov Ukrajiny. Príslušné uznesenia schválili dnes poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach na svojom mimoriadnom rokovaní, ktoré sa prvýkrát uskutočnilo online formou.

Poslanci jednomyseľne prijali aj vyhlásenie k vojnovej agresii Ruska voči Ukrajine a jej demokraticky zvoleným inštitúciám a občanom. Vyjadrili v ňom plnú podporu a solidaritu občanom Ukrajiny a podporu snahám o mierové riešenie vojenského konfliktu.

Utečencom v Košiciach chce pomôcť zatiaľ 30 organizácií

Rovnako schválili aj zmenu Štatútu mesta Košice, ktorá upravuje poskytovanie niektorých dotácií. Prešli aj návrhy poslanca Ladislava Strojného a viceprimátora Marcela Gibódu, aby vznikla pracovná komisia zložená z poslancov a odborníkov, ktorá rozhodne o rozdelení finančných prostriedkov pre organizácie zaoberajúce sa pomocou pre ukrajinských utečencov na území mesta.

Doposiaľ svoju pomoc cez rôzne projekty prostredníctvom webstránky srdcevmeste.sk ponúklo 30 inštitúcií, ďalšie sa tam môžu priebežne aj naďalej zaregistrovať. Mesto zároveň o tejto možnosti informovalo už takmer stovku organizácií, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi. 

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) informoval, že je od uplynulého týždňa v pravidelnom kontakte so svojím užhorodským kolegom Bohdanom Andriivom. Zo schváleného balíka finančnej pomoci pre toto mesto na Zakarpatskej Ukrajine bude na základe ich požiadavky zakúpený varovný systém pre zvýšenie bezpečnosti obyvateľov Užhorodu. Finančné prostriedky určené na pomoc tomuto mestu môže po odsúhlasení poslancami odteraz až do konca apríla zasielať aj Košičania prostredníctvom transparentného účtu SK56 0900 0000 0051 6742 4414.

Od štvrtka by mal začať pilotnú prevádzku hotspot na "čéhačku" 

Polaček takisto uviedol, že mesto v stredu popoludní získalo súhlas Okresného úradu, aby mohlo mimo svojich doterajších kompetencií zriadiť pracovisko pomoci všetkým ľuďom, ktorí do Košíc prichádzajú z Ukrajiny. Tento hotspot by v priestoroch kúpaliska Červená hviezda mohol začať s pilotnou prevádzkou už v priebehu štvrtka. Utečencov z vojnových oblastí priamo k nemu privezú po dohode s Krajským riaditeľstvom policajného zboru (KR PZ) v Košiciach autobusy z hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom.

Všetci, ktorí v ňom dočasne pobudnú, tam dostanú základné občerstvenie a jednorazový núdzový nocľah. Mesto ich tam môže testovať aj na covid-19 a v spolupráci s KSK ich aj nechať zaočkovať. Na „Čéhačku“ si nájdu aj informácie o odchodoch vlakov a autobusov z Košíc a budú mať možnosť si kúpiť aj cestovný lístok. Dobrovoľníci potom utečencov odprevadia na ich vlak alebo autobus.

Jedným z dôvodov zriadenia tohto strediska je pomoc týmto ľuďom a odbremenenie priestorov v okolí železničnej a autobusovej stanice. V tejto lokalite sa kvôli zlepšeniu bezpečnosti už od uplynulého týždňa striedajú hliadky štátnej a mestskej polície, ktoré podrobne monitorujú situáciu.

Mesto vie prijať 150 detí do MŠ a 500 do základných škôl

Námestníčka košického primátora Lucia Gurbáľová (KDH) skonštatovala, že mesto bude nápomocné pri výchovno-vzdelávacom procese detí z Ukrajiny, ktorých rodičia o to prejavia záujem. Ministerstvo školstva už vydalo usmernenie ako majú riaditelia postupovať pri prijímaní týchto detí do škôl. Mesto môže v súčasnosti prijať 150 detí do svojich materských škôl, resp. vytvoriť podmienky pre výuku až 500 detí v základných školách.

Novovymenovaný splnomocnenec mesta Košice pre humanitárnu pomoc utečencom z Ukrajiny Roman Dohovič informoval o dnešnom začatí prevádzky call centa zriadeného mestom Košice, ktoré na telefónnom čísle 055/64 19 955 poskytuje informácie obyvateľom mesta a ukrajinským utečencom praktické informácie súvisiace s aktuálnou krízou.

Infolinka je zatiaľ vo večerných a nočných hodinách presmerovaná na dispečing mestskej polície, kde jej príslušníci hovoria aj po ukrajinsky, rusky či ďalšími jazykmi. V ďalších dňoch sa na ňu budú môcť záujemcovia nakontaktovať aj prostredníctvom komunikačných aplikácií ako je napr. whatsapp a ďalšie.

Pripravujú sa aj stanové mestečká

Primátor zároveň informoval, že mesto v súčasnosti disponuje 500 lôžkami určenými pre núdzový nocľah utečencov. Postupne pribudnú ďalšie najmä v telocvičniach, pričom očakáva, že koncom týždňa stúpne tento počet až na desaťnásobok. Nevylúčil, že v Košiciach sa pri ďalšom zhoršovaní situácie už onedlho môže nachádzať až 25 000 utečencov, pre ktorých mesto pripravuje stanové mestečká.

Prioritou však podľa neho zostáva, aby sa aj v takomto prípade mohli Košičania cítiť bezpečne vo svojom meste. V tejto súvislosti už požiadal riaditeľa KR PZ v Košiciach Radoslava Fedora o zvolanie mimoriadnej Bezpečnostnej rady kraja, kde sa budú riešiť všetky otázky týkajúce sa bezpečnosti obyvateľov mesta a utečencov prichádzajúcich spoza našich východných hraníc.

Riaditeľ ZOO Erich Kočner na zastupiteľstve ešte doplnil, že ukrajinské deti budú mať so svojimi príbuznými nárok na voľný vstup do ZOO.