Prejsť na obsah

Mimoriadne mestské zastupiteľstvo rozhodne zajtra aj o pomoci pre Ukrajincov

V súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine zvoláva primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) na stredu 2. marca od 14.00 hod. mimoriadne rokovanie Mestského zastupiteľstva. Premiérovo sa uskutoční elektronickou formou a bude pozostávať z celkovo štyroch bodov.

Prvým bude vyhlásenie k vojnovej agresii Ruska voči Ukrajine a jej demokraticky zvoleným inštitúciám a občanom. Schvaľovať sa bude aj návrh na zmenu Štatútu mesta Košice v súvislosti s poskytovaním niektorých dotácií.

Poslanci budú rokovať aj o dotačnej schéme pre organizácie zabezpečujúce pomoc pre obyvateľov Ukrajiny utekajúcich pred vojnou vo svojej vlasti alebo o materiálnej a finančnej pomoci pre Užhorod ako partnerské mesto Košíc.

Mesto Užhorod požiadalo Košice o pomoc, keďže v súčasnosti urgentne potrebuje postele a posteľnú bielizeň, spacáky, zdravotnícke potreby, ohrievače, drogériu, čistiace prostriedky, balíčky trvanlivých potravín a jednorazový riad. Potrebné veci môžu záujemcovia každý deň medzi 8.00 - 20.00 hod. priniesť do suterénu Magistrátu mesta Košice na Triede SNP 48/A, ktorý sa nachádza pri vchode z Ružínskej ulice.

Mesto spustilo viaceré aktivity na pomoc utečencom a posilňuje informačnú kampaň

Pripravuje letáky, ktoré budú príslušníci mestskej a štátnej polície rozdávať utečencom, aby sa dokázali v našom meste zorientovať a získať potrebnú pomoc. Na web stránku mesta Košice má pribudnúť ukrajinská verzia. Tento týždeň je v pláne aj spustenie informačného call centra pre Ukrajincov v núdzi. Dovtedy im všetky potrebné informácie ponúknu aj príslušníci mestskej polície, ktorí hovoria po ukrajinsky, a to na telefónnom čísle 159.

Mesto zároveň vyhlásilo materiálnu zbierku na pomoc partnerskému mestu Užhorod alebo výzvu Srdce v meste pre Ukrajinu. Pre občanov, ktorí chcú prispieť finančne je k dispozícii transparentný účet mesta Košice SK56 0900 0000 0051 6742 4414. Ten ešte v roku 2020 odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo na základe návrhu viceprimátorky Lucie Gurbáľovej (KDH) na pomoc rodinám poznačeným dopadmi pandémie koronavírusu. Financie vyzbierané v týchto dňoch poputujú výlučne na pomoc partnerskému mestu Užhorod. 

 V Košiciach okrem toho pravidelne zasadajú viaceré krízové štáby. „Nielen v meste, ale aj s predstaviteľmi ďalších samospráv a štátnymi orgánmi spoločne koordinujeme všetky záležitosti, ktoré súvisia s civilnou ochranou obyvateľstva, ale aj s humanitárnou pomocou pre všetkých tých, ktorí na Slovensko z Ukrajiny prichádzajú,“ skonštatoval primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).