Prejsť na obsah

Minerálny prameň na Aničke znova otvorený

V sobotu 1. decembra Správa mestskej zelene (SMZ) po 6 týždňoch rekonštrukčných prác otvorí pre verejnosť minerálny prameň G5 Anička. Vstupom Slovenska do EÚ sa upravili aj normy a predpisy technického a hygienického zabezpečenia minerálnych prameňov. Preto SMZ pristúpila v októbri k rekonštrukcii odberového miesta. Mesto nato vyčlenilo 1,3 mil. Sk. Prevádzka minerálneho prameňa bude počas zimných mesiacov od 8.00 do 18.00 hod.

„Gajdovka“ je minerálna voda klasifikovaná ako "prírodná, slabo mineralizovaná, hydrogénuhličitanovo-chloridová, vápenato-sódno-horečnatá, uhličitá, sírna voda hypotonická, studená (teplota cca 12,5 stupňa C)".
Voda po uskladnení dlhšom ako 24 hodín nadobúda zemito-naftový zápach, spôsobený bakteriálnymi kmeňmi, ktoré prežívajú v minerálnych vodách hlbokého obehu. Sú však hygienicky neškodné. V rámci zachovania pôvodnej arómy čerstvej minerálky je preto vhodné vodu užívať do 12-tich hodín po jej odčerpaní. Prípadný zákal môže spôsobiť prítomnosť železa v minerálnej vode, ale ani to nie je prekážkou v konzumácii.