Prejsť na obsah

Minister Gröhling navštívil košické základné školy, zaujímal sa o názory pedagógov na systém výučby

Až dve tretiny rodičov, ktorých deti navštevujú základné školy v meste Košice, plánuje dať svoje ratolesti do škôl hneď ako sa opätovne otvoria. Tieto čísla vyplývajú z interného prieskumu oddelenia školstva magistrátu mesta Košice na základe informácií od riaditeľov ZŠ, ktoré na dnešnom stretnutí s rezortným ministrom Branislavom Gröhlingom (SaS) prezentoval primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý). 

Na ZŠ Hroncova a ZŠ Bernolákova diskutoval s pedagógmi o súčasnej forme on-line vyučovania

V sprievode viceprimátorky Lucie Gurbáľovej (KDH), starostu Mestskej časti Košice-Západ Marcela Vrchotu (SaS), šéfky oddelenia školstva magistrátu Beáty Lopušniakovej sa minister stretol na ZŠ Bernolákova s jej riaditeľkou Máriou Blanárovou a tamojšími učiteľmi. Gröhling sa zaujímal aj o ich názor, aké hlavné výzvy čakajú naše školstvo v prípade opätovného spustenia vyučovacieho procesu. Na ZŠ Hroncova mu jej riaditeľ Martin Fazekaš aj v prítomnosti primátora mesta a starostu Mestskej časti Košice-Sever Františka Ténai (nezávislý) predstavil úspechy školy a spolu s pedagógmi debatovali o súčasnej situácii pri on-line vyučovaní. Žiakom sa od svojich učiteľov dostalo pochvaly za to, aká zvládajú túto novú formu vyučovacieho procesu.

Dokedy bude prebiehať vyučovanie v domácnostiach je zatiaľ otázne. Hoci neoficiálne sa hovorí, že obnovený začiatok školského roka nastane od pondelka 1. júna, minister školstva zatiaľ tento termín nemohol potvrdiť s tým, že definitívne rozhodnutie by malo padnúť v pondelok 18. mája. Ak bude rozhodnutie Ústredného krízového štábu a vlády pozitívne, v takom prípade by sa otvorili materské školy a prvý stupeň základných škôl plus piate ročníky. 

„Navštevujeme teraz všetky kraje, keďže možno v najbližších dňoch padne to rozhodnutie. Keďže tých opatrení, ktoré k tomu prispejú, je veľa, mali by byť prediskutované so všetkými aktérmi. Všetky metodické a iné pokyny sa u nás už spracúvajú, ale potrebujeme ich následne potom posunúť zriaďovateľom, aby aj oni na základe tých pokynov mohli zvážiť, či pôjdu do otvorenia škôl a za akých podmienok. Dnes som navštívil dve základné školy, kde sme diskutovali o všetkých kritériách. Môžem povedať, že bolo aj nadšenie z druhej strany a učitelia sa už veľmi tešia z možného návratu do škôl.  Podporujem to a verím, že spoločne to zvládneme,“ uviedol minister na brífingu.

Polaček pred novinármi zdôraznil, že mesto Košice je najväčším školským úradom na Slovensku. Odborníci z magistrátu mesta majú preto ambície podieľať sa aj na legislatívnych zmenách a zlepšeniach v tejto oblasti, čo minister privítal.

Primátor ocenil veľmi dobré vzťahy s ministerstvom

Dobrým príkladom je podľa neho školské stravovanie, kde mesto Košice zaviedlo nový systém nákupov potravín, pri ktorom došlo až k 20-percentnej úspore nákladov. Pri stavebných prácach na školách dosiahol magistrát až štvrtinovú úsporu oproti predpokladanej hodnote zákazky.

Primátor sa s Branislavom Gröhlingom stretol už tretí krát od jeho marcového nástupu do funkcie. Ocenil jeho prístup a veľmi dobré vzťahy s ministerstvom, ktoré nastali po zmenách vo vedení rezortu. 

"Chcem sa poďakovať pánovi ministrovi, pretože tento rezort nebol nikdy tak blízko zriaďovateľom škôl ako dnes. Som veľmi rád, že pán minister pozitívne vníma skutočnosť, že naše skúsenosti môžu vylepšiť celý systém a ušetriť aj nemalé finančné zdroje. Živá komunikácia s ministerstvom školstva naozaj prináša ovocie. Spolu sa snažíme šetriť financie štátu. Zároveň sa snažíme, aby sme všetci boli pripravení na to, aby od 1. júna mohli deti prísť do škôl. S tým sa stotožňujú dve tretiny rodičov. Teším sa, že obavy z koronavírusu postupne vyprchávajú a verím, že v júni budeme pripravení vstúpiť do procesu, ktorý ministerstvo pripravuje. Potrebujeme si prediskutovať každý jeden bod a hľadať čo najsprávnejšiu odpoveď, k čomu nám pomohli aj tieto dve stretnutia na našich základných školách," skonštatoval Polaček. 

Šéf rezortu školstva navštívil dnes aj Gymnázium Park mládeže a Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK). Predseda KSK Rastislav Trnka (nezávislý) pri tejto príležitosti označil za múdre rozhodnutie, aby sa školy mohli zatiaľ čiastočne otvoriť. Vyjadril spokojnosť s tým, že študenti ich stredných škôl budú môcť naďalej využívať diaľkové štúdium, keďže takáto forma vzdelávania sa na ich školách stretla s pozitívnymi ohlasmi.

Pracovnú návštevu metropoly východu zakončil stretnutím s rektormi Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Pavlom Sovákom a Technickej univerzity Stanislavom Kmeťom.