Prejsť na obsah

Minister Ivan Korčok podporil ambíciu Košic byť Európskym hlavným zeleným mestom 2023

Delegácia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na čele s ministrom Ivanom Korčokom (nominant SaS) zavítal dnes do metropoly východu. Hlavnou témou rokovania s vedením mesta bol projekt kandidatúry Košíc na titul Európske hlavné zelené mesto 2023, zapojenie mesta do Misie EK Horizont Europa a súhrn projektov medzinárodnej spolupráce mesta Košice.

Košice sa v súvislosti s kandidatúrou na zisk titulu Európske zelené mesto budú uchádzať nielen o podporu Ministerstva zahraničných vecí, ale aj ostatných rezortov. Podľa slov primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka (nezávislý) sú takéto partnerstvá pre celkový proces kandidatúry veľmi dôležité. „Skúsenosti z miest, ktoré môžu byť našimi partnermi nám pomôžu omnoho efektívnejšie nastaviť prihlášku tak, aby sme uspeli, a mohli byť na Slovensku lídrami v zelených technológiách, IT technológiách. Uchádzame sa o podporu všetkých ministerstiev, pretože len spoločne dokážeme naše mesto ďalej pretvárať z industriálneho na mesto kultúrne, európske, svetové.“

V metropole východu nebol sedem rokov

Ivana Korčoka vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová do funkcie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR 8. apríla. Už vtedy vyhlásil, že chce v zahraničí reprezentovať všetkých občanov tejto krajiny, preto považuje za potrebné cestovať po celom Slovensku. „Veľmi ma teší, že moja vôbec prvá pracovná cesta viedla práve do Košíc. Naposledy som tu bol v roku 2013, keď sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry. Veľmi ma teší, že sa Košice aktívne angažujú aj v iných oblastiach a budem im veľmi držať palce v boji o získanie titulu Európske hlavné zelené mesto“, vyhlásil Ivan Korčok na krátkom brífingu v Historickej radnici, kde sa zároveň poďakoval za vrelé privítanie.

Témou návštevy boli aj helikoptéry nad Košicami

Počas návštevy metropoly východu minister navštívil aj výcvikové centrum helikoptér Slovak Training Academy, ktoré označil za jedinečný projekt s veľkou budúcnosťou: „Napriek tomu, že helikoptéry v Košiciach spôsobujú Košičanom občas vrásky na čele, každá minca má dve strany - vďaka tomuto centru vzniklo v Košiciach 327 nových pracovných miest.“

Za momentálnu prioritu považuje minister zahraničných vecí rokovania o pomoci z  Európskej únie na  vysporiadanie sa  s dôsledkami koronavírusu. „Tieto financie chceme rozdeliť zmysluplne, aby z toho profitovali naši občania. Našu ekonomiku musíme modernizovať a pretvárať. Dôležitými aspektmi tejto zmeny je práve zelená agenda a digitalizácia,“ vyhlásil Ivan Korčok, ktorý sa po skončení brífingu presunul s vedením mesta Košice na prehliadku ikonického košického priestoru v Kunsthalle, kde momentálne prebieha výstava moderného umenia streetartového umelca Banksyho.

Návštevu Košíc zakončil minister Korčok v spoločnosti T-Systems, kde sa zaujímal o fungovanie tejto druhej najväčšej IT firmy na Slovensku.