Prejsť na obsah

Multifunkčné ihrisko v Mestskom parku dostalo celoročné využitie

Zanedbaný verejný priestor v Mestskom parku dostal minulý rok pred Vianocami nový šat, keď tam vznikla nová ľadová plocha. Plánom vedenia mesta bolo, aby tento multifunkčný priestor mohol mať celoročné využitie. Vďaka spoločnej iniciatíve mesta Košice a s OZ Dobrý kolektív sa táto myšlienka oddnes stáva realitou. Vzniklo tam moderné ihrisko, ktoré poslúži najmä fanúšikom loptových hier a bude ho možné využívať aj na kultúrne, spoločenské alebo komunitné podujatia. Ihrisko má parametre pre organizovanie medzinárodných turnajov v streetbale.

„Našou ambíciou bolo aby sa ihrisko v parku dalo využívať celoročne, a to sa nám podarilo. Projekt vrátane klziska tak dnes môžeme odovzdať všetkým Košičanom. Staráme sa o celý Mestský park komplexne tak, aby sa stal zeleným srdcom nášho mesta a aby sa v ňom Košičania cítili dobre. Dôkazom je nielen nové multifunkčné ihrisko ale aj „Plávajúca fontána“ alebo mimoriadna starostlivosť Správy mestskej zelene o vzácne stromy v tomto parku,“ povedal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

Z betónovej šede do pestrých farieb

V spolupráci s OZ Dobrý kolektív sa podarilo skrášliť vyše 1000 m2 verejného priestoru. Počas uplynulých dvoch týždňov vznikalo na betónovej ploche nadrozmerné umelecké dielo, ktoré má potenciál dostať Košice na európsku mapu pouličného umenia. Autorom dizajnu je Martin Jenča a maľbu realizoval Viktor Feher. Predstavitelia OZ celý tento projekt konzultovali s viacerými významnými architektmi.

„Oslovili sme top architektov a dizajnérov, v spolupráci s ktorými sme vypracovali komplexný projekt. Mesto samozrejme v procese figurovalo ako výkonný orgán, ale okrem toho dozeralo na korektnosť a zapojenie všetkých potrebných úradov a poskytlo významnú časť finančného krytia. Táto spolupráca je výnimočná, keďže motivuje angažovanie občanov a záujem o mestu, v ktorom žijú,“ vysvetľuje Martin Péchy z OZ Dobrý Kolektív.

Mestský park sa stáva miestom pre život

Mesto Košice na plochu nainštalovalo 3 profesionálne basketbalové koše, opravilo sa sedenie na tribúne, pribudlo nové bezpečnejšie zábradlie, vznikla hluková stena, ktorá oddeľuje technickú miestnosť klziska od verejného priestranstva, boli nainštalované nové rozvody elektriny. V blízkej dobe pribudne do priestoru mobiliár – sedačky a odkladacie skrinky. Celkové náklady na projekt vrátane technológie a chladenia ľadovej plochy dosiahli vyše 550-tisíc eur. Mestský park však vďaka týmto projektom získava na atraktivite a stáva sa dobrým miestom na stretnutia Košičanov.

„Okrem zvýšenej návštevnosti parku sa mesto určite môže tešiť z toho, že je jediné na Slovensko s takýmto konceptom. Priestor spája svety, ktoré sú často od seba vzdialené - športovcov, umelcov či nadšencov kultúry. Priestor disponuje praktickou tribúnou, a v okolí Mestského parku poskytuje priestor na relax pre všetky vekové katagórie. Nájde si tam niečo starý rodič s vnúčaťom alebo partia mladých kamarátov, ktorá si chce prísť zahrať basketbal,“ dopĺňa Péchy.