Prejsť na obsah

Multimediálny projekt Niečo je červené

Francúzski umelci zo skupiny Lá Hors De a herci zo slovenského Divadla na peróne si dali za úlohu oživiť tradičný rozprávkový príbeh o Červenej Čiapočke. Zistili, že rozprávku poznajú takmer všetci Európania, ale každá krajina má inú verziu. Niekoľko mesačný projekt Quelque chose est Rouge - Niečo je červené vyvrcholí 22. apríla o 11:30 hod. multimediálnym predstavením v kasárňach na Kukučínovej ulici v Košiciach ako záverečné podujatie Dní francúzskej kultúry a podporné podujatie kandidatúry Košíc na Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Umelci vytvorili priamo v kasárňach pod vedením francúzskej režisérky Nathalie Veuillet nové predstavenie, scénu, skomponovali hudbu a samotný príbeh. Námetom projektu boli rozhovory s náhodne oslovenými ľuďmi v uliciach Francúzska, Nemecka, Rakúska, Maďarska a Slovenska, ktorí vyrozprávali vlastnú verziu príbehu o Červenej Čiapočke. Košické kasárne sa stanú jedným z ďalších pre kultúru netradičných priestorov, ktoré skupina Lá Hors De využila pre svoje vystúpenia.

„Dej sa odohráva v troch rôzne upravených miestnostiach, ktorými budú diváci súčasne s plynutím deja prechádzať. Začíname o 20:00 hod., ale predstavenie nemá jednotný začiatok pre všetkých rovnako. Nejde o klasický typ divadelného predstavenia. Skupinky 30-tich divákov budú do miestností vpúšťané v 15-minútových intervaloch. To ale nebude jediná inovácia. Príďte sa presvedčiť, že aj notoricky známa rozprávka o Červenej Čiapočke môže po rokoch prekvapiť niečím novým...," prezradil slovenský spoluorganizátor predstavenia Niečo je červené Peter Radkoff z IC Culture Train.
„Hoci je príbeh o jednej hlavnej postave, my máme až päť Červených Čiapočiek," upresnila jedna z piatich Čiapočiek, komediantka zo skupiny Lá Hors De Selena Hernandez.

Lyon, odkiaľ pochádza skupina Lá Hors De, sa rovnako ako Košice uchádza o titul Európske hlavné mesto kultúry na rok 2013. „Už teraz máme pripravených niekoľko spoločných projektov, ktoré zrealizujeme v prípade, že obe mestá zvíťazia," povedal vedúci projektového tímu Košíc Marek Kolárčik.
Spoluorganizátormi projektu Niečo je červené je umelecká skupina Lá Hors De, Divadlo na
peróne, košické občianske združenie IC Culture Train, nezisková organizácia Francúzska aliancia
a projektový tím EHMK Košice 2013.

Lá Hors De

Umeleckú skupinu založila v roku 1992 režisérka Nathalie Veuillet a skladateľ Wilfrid Haberey. Skupina sa zameriava na obnovenie a použitie rôzneho mestského uzavretého či otvoreného prostredia, ktoré už neplní svoju funkciu. Počas troch rokov usporiadala festival v opustených priestoroch lodného hangáru, akustickú noc na parkovisku dolného prístavu vo Vaise i vystúpenia v jednom z francúzskych kláštorov a v pivniciach paláca Bondy...V roku 2005 sa Là Hors De na podnet verejných inštitúcií usadila vo štvrti Duchère v Lyone a spustila projekt Sputnik – umelecký prierezový projekt na rôznych územiach a s rôznymi účastníkmi - najdôležitejší projekt pre rozvoj štvrti Duchère v Lyone pod názvom GPV – Le Grand projet de ville (Veľký mestský projekt).
Priebeh prípravy multimediálneho predstavenia môžete už teraz sledovať na www.lahorsde.com


Divadlo na peróne

Vzniklo v roku 2005 ako nezávislá divadelná scéna so sídlom v centre súčasných umení IC Culture train v Košiciach. Myšlienka založiť divadlo bola logickým posunom v tvorbe jej zakladateľov a členov, Petra Kočiša, Zuzany Psotkovej a Jany Wernerovej. Divadlo sa zmeriava na autorskú kolektívnu tvorbu, ktorá by svojim obsahom a formou dokázala zaujať aj mladú generáciu.
www.naperone.sk


Viac na www.kosice13.sk

Zdroj: tím EHMK 2013