Prejsť na obsah

Na 50 autobusových zastávkach pribudnú samolepky chrániace vtákov pred nárazmi

Koncom týždňa sa na troch zastávkach MHD Ružová, OC Galéria v smere na Krajský súd, Nová nemocnica, Považská v smere k Hlavnej pošte a Čermeľ v smere k štadiónu Lokomotívy začne s lepením samolepiek, ktoré majú pomôcť upozorniť vtáctvo na sklenenú prekážku. Pôjde o čierne kruhy s priemerom 3,5 cm na priesvitnom podklade, ktoré budú umiestňované maximálne do 15 cm od seba.

Sklenené výplne by nemali byť tak nebezpečné

Takto sa má zabezpečiť čo najvyššia účinnosť pre ochranu proti nárazom vtáctva do sklenených výplní prístreškov, ktoré pre tieto živočíchy často končia tragicky. Celkovo by sa tieto polepy mali do novembra objaviť na približne 50 autobusových zastávkach MHD. Na nákup polepov vyčlenilo mesto zo svojho rozpočtu sumu 2 510 eur.

Samolepky pribudnú najmä na tých zastávkach, ktoré už prešli rekonštrukciou v rámci 1. a 2. etapy eurofondového projektu „Modernizácia zastávok a verejnej dopravy a informačných systémov“. Takisto sa umiestnia na zastávky v blízkosti Mestského a ďalších parkov, resp. iných zelených plôch v meste.

Samotná realizácia je prvou etapou a bude zabezpečená v spolupráci so spoločnosťou J.C.Decaux, Slovakia, ktorá prístrešky prevádzkuje a práce na samotnom umiestnení polepu uskutoční vo vlastnej réžii.