Prejsť na obsah

Na Hlavnej sa začalo s rekonštrukciou Spievajúcej fontány

V srdci historického centra mesta - v lokalite medzi Štátnym divadlom a Dómom sv. Alžbety, sa dnes začala rekonštrukcia Spievajúcej fontány. Správa mestskej zelene (SMsZ) odovzdala ikonickú turistickú atrakciu a jednu z najvýraznejších dominánt mesta do rúk stavebnej firmy Begra, ktorá sa špecializuje na renováciu a výstavbu fontán. Rekonštrukciou a modernizácia Spievajúcej fontány by mala byť hotová do konca tohto roka. 

„Momentálne začíname s demontážou pôvodného telesa fontány. Potrebujeme odstrániť všetky dlažby, ktoré sa dajú odstrániť, aby sme zistili komplexné poškodenie technického zázemia, teda skutkový stav,“ vysvetľuje obchodný manažér spoločnosti Begra Erik Haláč.

Fontána bola v havarijnom stave – rekonštrukcia je nevyhnutná

Revízia pred začiatkom vlaňajšej sezóny ukázala niekoľko vážnych porúch telesa fontány, praskliny povrchov a nefunkčnú časť elektroinštalácie. V prevádzke ostali iba jej najnevyhnutnejšie súčasti – zo 160 reflektorov svietilo 109 a z 25 čerpadiel bolo funkčných iba 6. Fontána v havarijnom stave fungovala uplynulú sezónu len na výnimku, voda z nej striekala len vo veľmi obmedzenom režime. 

„Súčasná technológia je už morálne a technicky zastaralá a potrebuje zmenu. Sme radi, že Nadácia spoločnosti U. S. Steel cíti zodpovednosť za tento skvost nášho mesta a prispeje na opravu a modernizáciu Spievajúcej fontány významným podielom. Košičania si zaslúžia aby táto dominanta, naďalej rozdávala radosť ľuďom v novom modernejšom prevedení a aby sme všetci vedeli, že stretnúť sa pri fontáne na Hlavnej, vždy bude stáť za to,“ povedal ešte v októbri minulého roka počas podpisu zmluvy o spolupráci so spoločnosť U.S. Steel primátor mesta Jaroslav Polaček.

Celkové náklady na realizáciu projektu sú 1 788 887 eur. V zmysle podpísanej zmluvy o spolupráci poskytne Nadácia U.S. Steelu na rekonštrukciu Spievajúcej fontány sumu 1 milión eur, zvyšné náklady pôjdu z rozpočtu mesta.

Nové digitálne technológie prinesú multimediálny zážitok

Sprístupnením technologického zázemia fontány bude na projekte spolupracovať aj Štátne divadlo. Spievajúca fontána dostane nové čerpadlá, svietidlá, kabeláž, ozvučenie alebo osvetlenie. Okrem toho umožní projekciu na vodnú hmlu, tak ako je to na Plávajúcej fontáne v Mestskom parku. Zároveň získa prepojenie so Štátnym divadlom, vďaka ktorému bude možné v reálnom čase prenášať zvuk a obraz z predstavení v divadle priamo na vodnú hmlu.

„Vymení sa kompletne celá technológia. Ľudia si určite všimnú, že fontána bude inak striekať, pretože pribudnú nové vodné efekty. Rovnako ako v Mestskom parku budeme vedieť fontánu ovládať na diaľku, čo zjednoduší jej údržbu,“ spresňuje projektový manažér SMsZ Erik Kuzma. Novinkou má byť aj aplikácia, ktorá umožní nechať si zahrať pesničku na želanie.

Počas letnej sezóny sa Košičania pri tryskách neosviežia

V lete sa, žiaľ, Košičania a turisti pri fontáne neosviežia. Celý areál bude z bezpečnostných dôvodov obkolesený nepriehľadným plotom. Podľa zmluvy so zhotoviteľom má byť rekonštrukcia ukončená do 10 mesiacov. Stavebná spoločnosť si však fontánu trúfa spustiť do prevádzky už v októbri tohto roka.

„Mrzí nás, že si obyvatelia mesta a turisti fontánu počas hlavnej sezóny neužijú, ale to, čo sa tu chystá, bude určite stáť za to,“ doplnil košický primátor.

Naposledy ju rekonštruovali pred vyše štvrťstoročím

Košická Spievajúca fontána sa od svojho spustenia v roku 1986 stala mimoriadne populárnou turistikou atrakciou a zároveň obľúbeným miestnom Košičanov. Stala sa tak vôbec prvou spievajúcou fontánou v bývalom Československu, pričom sa stala inšpiráciou pre výstavbu ďalších „spievajúcich“ fontán v Prešove a neskôr aj v Prahe.

Za jej vznikom v Košiciach stál vtedajší primátor mesta Rudolf Schuster. Jej výstavbu inicioval po návšteve mesta Vladimír v bývalom Sovietskom zväze, kde videl podobnú fontánu. Veľký podiel na jej úspešnej technickej realizácii mali odborníci z vtedajších VSŽ Košice. Naposledy ju rekonštruovali v roku 1997.

„Po modernizácii a rekonštrukcii to bude najväčšia spievajúca fontána na Slovensku. Návštevníkom ponúkne viac ako 750 trysiek, 240 svetiel a 43 čerpadiel, čo bude absolútny unikát,“ skonštatoval Kuzma.