Prejsť na obsah

Na Hlavnej stojí oddnes vianočný stromček

Po dvojhodinovej ceste dorazil dnes predpoludním do centra mesta tohtoročný Košický vianočný strom. Je ním smrek obyčajný, ktorý uplynulých 70 rokov rástol v košických Mestských lesoch neďaleko Suchého vrchu pri vodnej nádrži Ružín.  

Pôvodne mal nový vianočný strom výšku 22 metrov. Po úprave a osadení do špeciálnej šachty pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici sa jeho výška pohybuje na úrovni 18 metrov. Na výrube, preprave, úprave a ukotvení novej vianočnej dominanty Košíc sa podieľalo spolu 10 chlapov, ktorí na to potrebovali takmer šesť hodín. 

Ihličnatý krásavec sa naplno rozžiari 5. decembra

Podľa riaditeľa Mestských lesov Košice Františka Beliho trval proces výberu toho najvhodnejšieho Vianočného stromu tri mesiace. Vyberali si nielen z vlastných ihličňanov, ale osobne si boli pozrieť aj viaceré stromy, ktoré im na základe výzvy ponúkli občania z Košíc a ich širokého okolia.

„Všetky posudzované stromy boli veľmi pekné. Okrem výšky, celkovej kvality a vzhľadu stromu sme posudzovali aj jeho dostupnosť pre ťažkú techniku, ktorá bola potrebná na zabezpečenie naloženia stromu a jeho prepravy do Košíc. Výrub nebol zložitý, začali sme ráno o pol ôsmej a okolo pol desiatej sme ho mali naložený. Problém sme nemali ani s dopravou a káblami, ktoré najmä na dedinách nie sú tak vysoko ako by mali byť. Verím, že sa Košičanom bude nový Vianočný strom páčiť a aj napriek súčasnej zložitej pandemickej situácii, ich poteší vždy, keď sa na nášho ihličnatého krásavca pozrú,“ skonštatoval. 

Slávnostné rozsvietenie nového vianočného symbolu Košíc nastane 5. decembra o 17.00 hod.