Prejsť na obsah

Na Hlavnú priviezli popoludní vianočný strom, na Košičanov sa bude pozerať z 20-metrovej výšky

Po štvorhodinovej ceste dorazil dnes krátko popoludní do centra mesta tohtoročný Košický vianočný strom. Je ním jedľa biela z Ruskova, ktorá v tejto obci v okrese Košice-okolie rástla uplynulých 60 rokov. Nádherný strom darovala Mestu Košice rodina Kažimírovcov z Ruskova.

Pôvodne mal nový vianočný strom výšku 22 metrov. Po jeho nevyhnutnej úprave a osadení do špeciálnej šachty pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici sa jeho výška pohybuje na úrovni dvadsať metrov. Na preprave, úprave a ukotvení novej vianočnej dominanty Košíc sa podieľal 12-členný tím. Od výrubu až po jeho osadenie a ukotvenie uplynulo takmer 7 hodín. 

Mestské lesy vyberali Košický vianočný strom z viacerých ihličňanov

Odborníci z Mestských lesov Košice, ktoré zabezpečujú vianočný strom pre Košičanov, vyberali aj tento rok z viacerých ihličňanov. Výber sa uskutočňuje v rámci vlastných mestských lesných porastov, ale aj na základe ponúk od súkromných osôb. Rozhodujúcim posudzovaným parametrom bola okrem výšky, celkovej kvality a vzhľadu stromu aj jeho dostupnosť pre ťažkú techniku, ktorá bola potrebná na zabezpečenie naloženia stromu a jeho prepravy do Košíc. Spomedzi viacerých posudzovaných stromov sa nakoniec ako najkrajší a najvhodnejší ukázala práve táto jedľa biela z čeľade borovicových, ktorá patrí medzi najvyššie stromy na Slovensku. 

Košický vianočný strom naplno sa rozžiari 5. decembra 2020. Ešte v priebehu tohto týždňa sa začne v centre mesta aj s inštaláciou tradičnej vianočnej výzdoby, pričom na rozdiel od predchádzajúcich rokov pribudnú aj niektoré prekvapenia. O tom, či sa v meste uskutočnia Košické rozprávkové Vianoce a Vianočné trhy, sa vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu rozhodne v najbližších dňoch po stretnutí s vedením Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach.