Prejsť na obsah

Na Jazere budú v pondelok aplikovať prípravok na zníženie množstva siníc, na kúpanie a rybolov si vtedy vyberte iné miesto

Proces zlepšovania kvality vody v rekreačnej lokalite nad Jazerom vstúpi začiatkom budúceho týždeň do svojej záverečnej časti v tomto roku.

Mesto Košice pokračuje v revitalizácii vodnej plochy na Jazere aplikovaním prípravku Profi-baktérie, ktorý napomáha k znižovaniu množstva siníc. Nadväzuje to na už zrealizovanú aplikáciu prípravku PAX-LR, ktorá sa na rovnakom mieste uskutočnila 8. júla.

Aj tentoraz bude mať celý proces na starosti spoločnosť Rawat consulting s.r.o. z Brna v spolupráci so združením Flos Aquae. Metóda bez použitia chémie, ktorú v Košiciach už šiesty rok aplikuje tím okolo profesora Blahoslava Maršálka z Masarykovej univerzity v Brne, je založená na vytvorení filtračnej vrstvy medzi vodnou hladinou a sedimentačnou vrstvou.

V pondelok medzi 6.00 - 15.00 hod. bude brázdiť vodnú plochu špeciálne plavidlo

Tá po aplikácii probiotických baktérií zabráni prístupu kyslíka k siniciam, ktoré potom odumrú bez toho, aby sa do vody uvoľnili nebezpečné toxíny. Voda je potom nielen čistejšia, ale aj vizuálne priezračnejšia.

Samotný proces sa uskutoční v pondelok 27. júla od 6.00 do 15.00 hod., počas ktorých bude vody jazera brázdiť špeciálne plavidlo združenia Flos aquae. Ich odborníci budú v priebehu dňa vykonávať monitoring vody a neskôr budú aplikovať biologický prípravok Profi-baktérie.

Z dôvodu bezpečnosti návštevníkov a pracovníkov, ktorí budú čistiť vodnú plochu, nebude možné v priebehu pondelka na Jazere chytať ryby a ani plávať. Zdržiavať sa v priestoroch pláže a na brehu jazera bude povolené. Od utorka už bude prevádzka vodnej plochy v štandardnom režime.

Primátor: Chceme zabezpečiť najlepšie podmienky na oddych a šport

„Našim cieľom je, aby sa Košičania mohli v tejto obľúbenej lokalite bezpečne kúpať, a aby mohla slúžiť aj na tréningy vodných lyžiarov. Keďže dovolenky v zahraničí sa tento rok výrazne obmedzili, na jazero sa chodí kúpať viac Košičanov a s avizovaným príchodom horúcich dní ich počty ešte stúpnu. Každému chceme zabezpečiť tie najlepšie podmienky podmienky na oddych a športové vyžitie. K tomu dopomôže aj každá takáto investícia do vyčistenia jazera. Veríme, že rovnako zodpovedne sa k jazeru budú správať aj všetci tí, ktorí tam majú svoje nehnuteľnosti alebo poskytujú rôzne služby a pravidelne budú dávať vyprázdňovať svoje žumpy,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Tohtoročné čistenie jazera stojí mesto takmer 60-tisíc eur, cena sa oproti minulému roku nezmenila. Po doterajších aplikáciách zmesi baktérií určených špeciálne pre povrchové vody sa za uplynulých 5 rokov podarilo na tejto vodnej ploche znížiť množstvo usadenín približne o polovicu. Mesto v rámci opatrení na ďalšie zlepšenie kvality zvažuje viaceré technické riešenia, ktoré by pomohli zvýšiť prietok vody v jazere.