Prejsť na obsah

Na košickom magistráte bude počas Vianoc otvorené miesto pre bezplatné antigénové testovanie

Mesto Košice vychádza v ústrety svojim obyvateľom, ktorí sa doteraz nestihli otestovať na nový koronavírus a chcú počas vianočných sviatkov navštíviť svojich blízkych. V budove Magistrátu mesta na Triede SNP 48/A zriadilo v spolupráci s Univerzitnou nemocnicou L. Pasteura (UNLP) a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) odberové miesto, ktoré bude v prevádzke od 9.00 – 14.00 hod. počas všetkých troch sviatočných dní.

Vstup bude z hlavného vchodu po schodoch od električkovej trate. Záujemcovia potom prejdú dezinfekčnou bránou a koridorom ohraničenom páskami a dostanú sa priamo na odberové miesto. Po testovaní si v určenej miestnosti počkajú na výsledok. Následne dostanú potvrdenie o výsledku testu. Bočným vchodom sa z malej zasadačky magistrátu dostanú von z budovy.

Primátor: Na pokojné Vianoce pre Košičanov sme mysleli už od začiatku decembra

„Každý z nás sa chce stretnúť so svojimi rodičmi a aj v uplynulých dňoch sme videli, aké sú všade rady na testovanie. V Košiciach nám reálne hrozilo, že počas Vianočných dní by sa nebolo možné otestovať. Pozorne sme sledovali situáciu a už od začiatku decembra sme sa snažili zorganizovať a vybaviť všetko potrebné. Všetko sme napokon úspešne zvládli a tak, 24., 25. a 26. decembra budeme môcť otestovať ľudí priamo na košickom magistráte,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Metropola východu by mohla byť jediným miestom na Slovensku, ktoré na Štedrý deň ako aj počas Prvého a Druhého sviatku Vianočného poskytne bezplatné antigénové testovanie pre svojich obyvateľov. K dispozícii bude celkovo 3000 testov, ktoré na základe dohody primátora mesta s ministerstvom zdravotníctva uvoľnila UNLP. 

Jaroslav Polaček poďakoval Univerzitnej nemocnici L. Pasteura aj za to, že pomohla zaobstarať medikov či ochranné prostriedky. Pochválil aj spoluprácu s vedením košického RÚVZ, s ktorým našlo mesto spoločnú reč a vyhovujúce riešenie pre umiestnenie a prevádzku testovacieho miesta v priestoroch magistrátu. V dvoch testovacích tímoch budú okrem medikov aj príslušníci Mestskej polície, ktorí budú dohliadať nielen na bezpečnosť, ale zabezpečia aj administratívne práce.

„Chceme upokojiť čo najviac záujemcov a pomôcť im, aby sa cítili bezpečne aj v rámci svojich bublín. Rád by som každého uistil, že testovanie v našej budove bude bezpečné. Celý priestor, v ktorom sa budú pohybovať záujemcovia o testovanie prešiel dezinfekciou. Verím, že budeme môcť vydať čo najviac potvrdení o negatívnom výsledku testu, ktorý pre každého bude znamenať naozaj pokojné a bezpečné prežitie Vianoc so svojimi blízkymi,“ doplnil. 

Riaditeľ Paulo z UNLP: Pomôžeme tým, ktorí budú testovanie potrebovať  

Po Štedrom dni nebude v prevádzke ani veľkokapacitné odberové miesto v areáli umývacieho centra DPMK na Bardejovskej ulici, kde je možné sa na objednávku otestovať prostredníctvom PCR testov.

„Keďže počas sviatkov sa nebude dať nikde otestovať, touto cestou pomôžeme tým, ktorí budú testovanie potrebovať. Na tieto tri dni poskytneme mestu Košice aj antigénové testy a pre zdravotníkov všetky ochranné prostriedky, či dezinfekciu na základe dotácie mesta,“ uviedol výkonný riaditeľ UNLP pre liečebno-preventívnu starostlivosť Martin Paulo.

Celý priebeh vianočného testovania po finančnej stránke zabezpečuje zo svojho rozpočtu mesto Košice.