Prejsť na obsah

Na Luníku IX majú po nedávnom testovaní 38 pozitívnych, dodržiavanie karantény na celom sídlisku kontrolujú oddnes policajti

Minulotýždňové testovanie odhalilo na Luníku IX celkovo 38 nových prípadov ochorenia Covid-19. Na sídlisku podľa starostu tejto mestskej časti Marcela Šanu (SRK) žije v súčasnosti okolo 4000 obyvateľov. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach vo svojej vyhláške nariadil, aby dodržiavanie karanténnych opatrení na sídlisku zabezpečilo Mesto Košice za asistencie bezpečnostných zložiek. Mesto má takisto zabezpečiť dezinfekciu verejných priestranstiev. 

"Bohužiaľ sa nám zvýšil pozitívnych prípadov a oddnes na základe vyhlášky RÚVZ sa na základe toho u nás kontroluje dodržiavanie opatrení. Nikto sa z nášho sídliska nedostane preč bez negatívneho výsledku testu. Naša MČ bude maximálne súčinná pri kontrole. Na základe dohody s primátorom rozširujeme aj testovanie na sídlisku. V piatok 29. januára od deviatej hodiny začíname dvoma tímami testovať obyvateľov na ZŠ Ľudmily Podjavorinskej. Robíme všetko preto, aby sa vírus nešíril ďalej. Veríme, že postupne sa tá pozitivita bude zmenšovať," skonštatoval starosta. 

Do jedenástky len s platným cestovným lístkom a negatívnym testom

Vyhláškou RÚVZ sa v súvislosti s ohrozením verejného zdravia zaoberal dnes aj Krízový štáb mesta Košice. Okrem toho rokoval o uplatňovaní vyhlášky a kontrole dodržiavania prijatých opatrení aj náčelník Mestskej polície Slavomír Pavelčák s riaditeľom Okresného riaditeľstva Policajného zboru SR Otom Molnárom. Ako uviedli, policajné hliadky sú na zastávkach autobusu č. 11, pri všetkých vstupoch na sídlisko, prechodoch do okolitých mestských častí alebo do osady Mašličkovo. Kontroly prebiehajú aj na Jedlíkovej ulici alebo pred vstupom do OC Kaufland na Popradskej ulici. 

„Ochrana zdravia Košičanov je našou najväčšou prioritou. Preto na Luníku IX sú oddnes hliadky mestskej a štátnej polície, ktoré dôsledne kontrolujú všetky nariadenia RÚVZ. Opustiť sídlisko môžu len tí obyvatelia, ktorí majú platné potvrdenie s negatívnym výsledok antigénového alebo PCR testu. Po dohode so starostom budeme obyvateľov informovať o vzniknutej situácii aj v miestnom rozhlase,“ dodal primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).