Prejsť na obsah

Na Magistrát len s ID kartou

Na základe situácie, ktorá je v súčasnej dobe aktuálna v celom regióne Európy a týka sa možného ohrozenia činnosti mesta a jeho pracovníkov, mesto Košice navrhlo opatrenia, ktoré by mali smerovať k zmierneniu možností vzniku mimoriadnej udalosti na Magistráte. „Nie je to zákonná povinnosť, ale pri týchto opatreniach sa tiež vychádza z predchádzajúcich skúseností mesta v oblasti bezpečnosti zamestnancov Magistrátu,“ vysvetlil P. Ferjenčík, vedúci referátu CO, BOZ a PO. Zriadením Kancelárie prvého kontaktu (KPK) minulého roku sa podstatne znížil pohyb stránok po budove, ako aj ich blúdenie a hľadanie príslušného referátu. K ďalšiemu sprehľadneniu a zjednodušeniu pohybu občanov po Magistráte prispeje aj tento nový dochádzkový systém, ktorý už niekoľko týždňov testujú zamestnanci i návštevníci „Bieleho domu“.

Zamestnanci dostali vlastnú ID kartu, ktorou si elektronicky zahlásia príchod a odchod z práce. Karta zároveň slúži aj na automatické otváranie dverí. Neskôr bude prepojená s personálnym oddelením, ktorému sa uľahčí sledovanie pracovného času zamestnancov.
Občania, ktorí nemôžu byť vybavení v KPK, dostávajú ID kartu na vrátnici a otvárajú si ňou dvere do vnútorných traktov budovy. Zároveň sa použitím karty zaregistrujú do systému, čím sa sprehľadní pohyb osôb na Magistráte. Pri odchode kartu vrátia do príslušného boxu a systém ich automaticky odhlási. Elektronickú kartu vydáva návštevníkovi pracovník vrátnice. „Takýmto spôsobom bude evidovaný počet a pohyb osôb na Magistráte, čím by sme chceli odbúrať svojvoľný pohyb osôb po budove a zabezpečiť tak aj bezpečnosť pracovníkov“, dodal P. Ferjenčík. Občania nebudú novým systémom nijako stresovaní. Ide iba o elektronické monitorovanie pohybu návštevníkov v budove. Väčšinu občanov bude naďalej vybavovať Kancelária prvého kontaktu, kde sú na to určení pracovníci a prístup do vestibulu Magistrátu bude pre obyvateľov bezproblémový.

Košický magistrát si v prieskume trhu vybral z troch firiem. Prístupový a dochádzkový systém začala už v septembri montovať víťazná firma AFSPIN Košice. Magistrát počíta s nákladmi do výšky 300 000 Sk. Boli zakúpené čítacie hlavy, softvér a ID karty pre všetkých pracovníkov. Cena jednej karty sa pohybuje okolo 41 Sk bez DPH. Pri strate karty si zamestnanec ďalšiu kartu hradí z vlastného vrecka.
Systém, ktorý sa zavádza na Magistráte nepatrí k žiadnym novinkám. Používajú ho firmy, ktoré dbajú o bezpečnosť svojich pracovníkov a vychádzajú v ústrety aj občanom – návštevníkom.

Bezpečnosť pracovníkov Magistrátu predstavuje globálnu koncepciu bezpečnosti a kontroly, ktorá vyjadruje základné priority a ciele Magistrátu v oblasti bezpečnosti a spoľahlivosti, vymedzuje kompetencie, zodpovednosť, a tiež zásady a princípy, ktorými sa Magistrát a jeho pracovníci musia riadiť. Magistrát zabezpečuje naďalej servis pre občanov, len pritom chráni pracovníkov a uľahčuje im prácu.