Prejsť na obsah

Na Sídlisku KVP sa začne s rekonštrukciou cesty na ulici Jána Pavla II, pribudne aj cyklochodník

Obyvatelia sídliska KVP sa po dlhých rokoch dočkajú novej cesty na ulici Jána Pavla II. Oznámili to dnes priamo na nej primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a starosta mestskej časti Sídlisko KVP Ladislav Lörinc (obaja nezávislí).

Asfaltový povrch na tejto dôležitej komunikácii na sídlisku je už niekoľko rokov v nevyhovujúcom stave. Zvýšenú dopravnú záťaž tam spôsoboval nielen vysoký počet prechádzajúcich áut a autobusov MHD, ale aj prebiehajúca výstavba obytného súboru v tejto lokalite.

Primátor: Ušetrili sme, riadenie mesta na zásadách efektívnosti a hospodárnosti má svoj zmysel 

Mesto Košice v októbri minulého roka vyhlásilo verejné obstarávanie na rekonštrukciu tejto cesty. Spomedzi deviatej uchádzačov v nej uspela košická spoločnosť Eurovia s cenou 710 373 eur, čo je úspora 53 percent oproti predpokladanej hodnote zákazky 1,51 milióna eur.

„Som rád, že môžem oznámiť túto dobrú správu. Viem, že táto cesta už roky trápila tých, čo ju využívajú a našich predchodcov vo vedení mesta to veľmi netrápilo. Aj pán starosta Lörinc upozorňoval na neúnosný stav komunikácie. Dlhodobo som tvrdil, že túto cestu chceme opraviť, ale všetko potrebuje svoj čas. Malo zmysel počkať aj kvôli developerovi, ktorý tu staval svoj projekt a nechceli sme riskovať poškodenie novej cesty od ťažkých nákladných áut. Systémovými riešeniami sa nám aj pri tejto rekonštrukcii podarilo usporiť obrovský balík financií, konkrétne ide skoro o 800 000 eur. Aj na tomto príklade vidíme, že celý systém riadenie mesta na zásadách efektívnosti a hospodárnosti má svoj zmysel,“ tvrdí primátor.

Stavebné práce by mali začať po podpise zmluvy so zhotoviteľom začiatkom jari a po ďalších štyroch mesiacoch by už motoristi namiesto súčasných dier mohli jazdiť po novom asfalte. Mesto okrem toho chystá aj výstavbu cyklochodníka na ceste Jána Pavla II. Zatiaľ je naň vysúťažená projektová dokumentácia za 11 340 eur, verejné obstarávanie na zhotoviteľa je naplánované v najbližších týždňoch. Cieľom je, aby zrekonštruovaná cesta ako aj nový cyklochodník mohli svojmu účelu slúžiť ešte v tomto roku.

Starosta Lörinc chváli myšlienku cyklotrasy a ďalšie plánované investície na "kávepéčku" 

Starosta Lörinc poďakovať všetkým, ktorí dlhodobo urgovali rekonštrukciu tejto nevyhovujúcej komunikácie ako aj odborným zamestnancom magistrátu mesta, ktorí tento proces zastrešovali.

„Súčasný primátor je tretím, ktorého sme žiadali o opravu tejto komunikácie a som rád, že sa to podarilo. Trieda Jána Pavla II obsluhuje štvrtinu Sídliska KVP a jazdia tu aj viaceré linky MHD. Už dlhodobo je v havarijnom stave, čím dochádzalo k poškodeniu mestského majetku. Doteraz sa tu vozovka len látala a plátala. Veríme, že sa rekonštrukcia podarí v stanovenej lehote. Chválim aj myšlienku vybudovať cyklotrasu a ďalšie avizované investície v našej mestskej časti. Budeme sa snažiť byť pre mesto nápomocní aj pri ďalších riešeniach, ktoré zlepšia život obyvateľov nášho sídliska,“ skonštatoval starosta.  

Počas svojej návštevy sídliska KVP pripomenul primátor, že do skvalitnenia dopravy na sídlisku má mesto Košice na tento rok pripravené investície za 1,9 milióna eur, ktoré budú zahŕňať aj rekonštrukciu cesty na Triede KVP. Ďalších 1,4 milióna eur pôjde podľa jeho slov do rekonštrukcií, výstavby športovísk a zlepšenia vybavenia v štyroch základných a piatich materských školách na sídlisku KVP.

Zrekonštruujú sa školy, pribudnú aj nové športoviská 

Najviac z tejto sumy pôjde na komplexnú rekonštrukciu školskej kuchyne na ZŠ Janigova (157 000 eur), rekonštrukciu priestorov v MŠ Húskova (150 000 eur) a výmenu okien v MŠ Hemerkova (100 000 eur). Ďalších zhruba 400 000 eur je určených na výstavbu atletického oválu a ihriska pre malý futbal na ZŠ Starozagorská a rekonštrukcie športového ihriska na ZŠ Janigova. 

Primátor dodal, že táto mestská časť dostane na zabezpečenie všetkých svojich kompetencií  z tohtoročného rozpočtu mesta takmer 1,4 milióna eur, čo je vôbec najvyššia suma v jej doterajšej histórii. Medziročný nárast predstavuje aj napriek súčasnej pandemickej situácii podobne ako v iných mestských častiach takmer 5 percent.