Prejsť na obsah

Na ZŠ Starozagorská zmodernizujú atletický ovál, pribudne aj ihrisko pre malý futbal

Na sídlisku KVP sa v štvrtok začalo s výstavbou ďalšieho nového športoviska. Na ZŠ Starozagorská sa zmodernizuje atletický ovál, ktorý sa po dokončení stane aj spádovým športoviskom pre viacero škôl a žiakov z okolia. Bežecký ovál bude pozostávať so štyroch 200-metrových dráh vrátane cieľovej rovinky na krátke trate s dĺžkou 60 metrov. Chýbať nebude ani doskočisko s pieskom pre skok do diaľky.

V areáli školy vznikne okrem toho aj nové ihrisko pre malý futbal s umelou trávou, ktoré bude mať certifikované rozmery 32,6 x 52 metrov. Okrem tréningov sa tam budú môcť konať aj súťažné zápasy. Športoviská budú dopoludnia slúžiť na vyučovanie telesnej výchovy, popoludní budú prístupné pre širokú verejnosť a košické športové kluby. Nový šat dostane aj multifunkčné ihrisko a tribúna. Celý areál dostane aj nové osvetlenie.

Modernizácia a výstavba nových športovísk bude stáť vyše 586 000 eur

Stavebné práce zrealizuje v nasledujúcich ôsmich mesiacoch bratislavská spoločnosť Sportfinal. Tá spomedzi štyroch firiem uspela vo verejnom obstarávaní s ponukou vo výške 586 444 eur, čo bolo o takmer 28 percent menej než predpokladaná hodnota zákazky.

Mesto Košice na tento projekt získalo finančný príspevok z Fondu na podporu športu vo výške 381 189 eur, keď so svojou žiadosťou uspelo rámci výzvy „Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry“. Získané prostriedky pokryjú 65 percent nákladov, zvyšných 35 percent bude sumou 205 525 eur financovaných z rozpočtu mesta Košice.

M. Švec: Uspeli sme v obrovskej konkurencii 199 žiadostí

Modernizácia atletického oválu a výstavba ihriska pre malý futbal na ZŠ Starozagorská sa mala pôvodne uskutočniť od júna 2022 do marca 2023. To sa však nestalo. Mesto sa s pôvodným zhotoviteľom, ktorý uspel vo verejnom obstarávaní, ešte minulý rok dohodlo na ukončení zmluvy.

„Za ponúknutú cenu nevedel zrealizovať stavebné práce. Takisto nebolo možné navýšiť sumy za niektoré špecifické položky ako boli športové povrchy, resp. umelá tráva. Tie sa nenachádzali v zozname materiálov, na ktoré sa dala použiť indexácia. Aj toto nechcené riešenie sa však napokon ukázalo ako prospešné. Následne sme aktualizovali celý projekt, do ktorého sme navyše zahrnuli aj revitalizáciu tamojšieho dlhodobo schátraného multifunkčného ihriska a rekonštrukciu tribúny. Veľmi ma teší, že tento náš aktualizovaný projekt uspel v obrovskej konkurencii ďalších 199 žiadostí o finančný príspevok z Fondu na podporu športu, z ktorého sme získali až takmer dve tretiny zdrojov na realizáciu tejto investície,“ vysvetlil vedúci oddelenia športu a mládeže magistrátu mesta Košice Mário Švec.

Mesto v súčasnosti realizuje aj ďalšie investície smerujúce do zlepšovania športovej infraštruktúry v areáloch škôl. Na neďalekej ZŠ Janigova sa je ukončená s výstavbou novej atletickej 60 metrov dlhej tartanovej trojdráhy s pieskovým doskočiskom a multifunkčným ihriskom s workoutovou zostavou. Jej súčasťou bude aj nové hľadisko pre s kapacitou 85 divákov nad multifunkčným ihriskom.

Pribúdajú a dokončujú sa ďalšie investície do športovej infraštruktúry

V bývalej ZŠ Park mládeže na sídlisku Mier sa v súčasnosti dokončuje osadenie mantinelov po celej ploche novovybudovaného ihriska pre hokejbal a basketbal s rozmermi 32x53 metrov. Ako doplnil Švec, obe tieto investície budú pre športovú verejnosť v meste odovzdané začiatkom nového školského roka. Aktuálne na oboch týchto športoviskách prebieha inžinierska činnosť smerujúca ku kolaudácii.

V uplynulom školskom roku sa začalo s prevádzkou nového tréningového centra úpolových športov v Košickej Novej Vsi, či nafukovacej atletickej haly na ZŠ Laca Novomeského. V máji sa začalo aj výstavbou školskej športovej haly pri ZŠ s MŠ Želiarska, na ktorú mesto získalo z ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie dotáciu vo výške 1,2 milióna eur.

Pred vyše mesiacom bola po takmer poldruharočnej rekonštrukcii otvorené zmodernizovaná Športová hala Stará jazdiareň. V lete sa začne aj s rekonštrukciou Mestskej krytej plavárne a jej premenou na Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice.

Do konca roka by malo byť hotové Národné tréningové centrum na Popradskej ulici určené najmä pre tenis a bedminton. Pokračuje sa aj s dostavbou Košickej futbalovej arény, ktorá počíta so zvýšením jej kapacity zo súčasných 5836 na 12 625 divákov, keďže sa budujú tribúny za bránkami. Tam je dokončenie naplánované na úvod jari budúceho roka.