Prejsť na obsah

Na ZŠ Tomášikova otvorili zrekonštruovaný 20-metrový bazén

Po obmedzeniach súvisiacich s ochorením Covid-19 a následnej rekonštrukcii za vyše 101 000 eur môžu žiaci ZŠ Tomášikova v Košiciach po trojročnej prestávke opäť využívať školský bazén s dĺžkou 20 metrov, šírkou 10 metrov a hĺbkou medzi 70 až 130 centimetrami.

Zrekonštruovaný bazén poslúži hlavne žiakom nielen počas hodín telesnej výchovy, plaveckých výcvikov škôl z celého mesta. Po letných prázdninách sa uvažuje nad možnosťou jeho prenájmu aj pre kluby plaveckých športov alebo občianske združenia na svoje pohybové aktivity.

Riaditeľka školy: Vyzerá to tu naozaj úžasne

„Chcem poďakovať vedeniu mesta za investície, ktoré nám umožnili opätovne začať s prevádzkou plaveckého bazéna. Vymenil sa celý strop a dali sa z neho preč aj staršie kazety. Ešte predtým sa tu vymaľovalo a položili nové kachličky. Po rekonštrukcii to tu vyzerá naozaj úžasne. Máme z toho veľkú radosť. Deti sa veľmi tešia, mnohí z nich z nich tu plávajú aj poobede počas plaveckých krúžkov. Budúci školský rok plánujeme pre našich prváčikov, že tam pravidelne budú mať aj jednu z hodín telesnej výchovy,“ informovala riaditeľka školy Renáta Obšatníková.

Investície mesta ocenil aj starosta mestskej časti Sever František Ténai (nezávislý), ktorý privítal, že na škole je pláne aj obnova atletického oválu. „Aj vďaka tomu, že mesto aj v týchto ťažkých časoch investuje do zlepšenia kvality vzdelávania môžeme byť na škole, ktorá sa v rámci mesta môže pochváliť s najväčším a najkrajším bazénom. Teší ma, že za tie roky sa tu naučili plávať tisícky Košičanov a najviac z nich bolo práve zo Severu. Deti a ich učitelia, či tréneri tu odteraz nájdu krajší a bezpečnejší priestor a s ešte väčšou radosťou sa naučia niektorý z plaveckých štýlov.“

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) sa pred takmer 40 rokmi učil plávať práve v tomto bazéne. Konkretizoval, že mesto do rekonštrukcie plavárne na ZŠ Tomášikova investovalo 95 500 eur a ďalších 5 600 eur išlo na nákup zariadenia na úpravu bazénovej vody. Celkové investície do rekonštrukcií a modernizácií bazénov na ZŠ v meste dosiahli takmer 140 000 eur.

K piatim školským bazénom sa od septembra pridá aj SOŠ v Šaci

Vynaložené finančné prostriedky ocenia nielen ich žiaci, ale aj ďalší Košičania, ktorí budú môcť využívať plavárne na ZŠ Trebišovská, ZŠ Družicová, ZŠ Ľ. Podjavorinskej, ZŠ Tomášikova a bývalej ZŠ Exnárovať. Okrem toho budú najmä pre kluby plaveckých športov na základe dohody s Košickým samosprávnym krajom aj 25-metrový bazén na Strednej odbornej škole na Učňovskej ulici v Šaci.

Ako je známe, k 31. júnu 2023 končí so svojou prevádzkou Mestská krytá plaváreň, ktorá sa postupne zmení na Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice (NOCKE). Podľa primátora má mesto počas výstavby NOCKE pripravené viaceré náhradné riešenia, aby pomohlo uspokojiť veľký záujem športových klubov a verejnosti.

Primátor: Chceme vyjsť v ústrety klubom aj amatérskym plavcom každého veku

V letných mesiacoch budú už tradične k dispozícii obľúbené kúpaliská Červená hviezda a Rumanova. Počas septembra sa premiérovo začne s prevádzkou prestrešeného vodnopólového bazéna na „čéhačku“, ktorého prestavba na celoročné využitie stála 1,5 milióna eur. 

"Sme si vedomí, že dočasným zatvorením bazénov na Mestskej krytej plavárni, si športové kluby a verejnosť bude musieť zvyknúť na nový harmonogram prevádzky bazénov v meste. Takisto chceme vyjsť v ústrety seniorom alebo rodinám s deťmi, ktorí pravidelne chodia rekreačne plávať a takýto pohyb je pre nich dôležitý aj zo zdravotného hľadiska. Tým, že sme zrekonštruovali aj viaceré bazény na našich školách, budeme tam môcť presunúť aj niektoré športové aktivity z Mestskej krytej plavárne. Začiatkom jeseň oznámime presné časy a rozdelenie otváracích hodín na "čéhačku" medzi športové kluby a verejnosť," uzavrel primátor.