Prejsť na obsah

Najmladší klavíristi súťažili

Pod záštitou primátora mesta Košice Ing. Františka Knapíka sa koncom apríla v našom meste konal XI. ročník Medzinárodnej klavírnej súťaže Košice. Vyhlasovateľom súťaže bolo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky a organizátorom Základná umelecká škola Márie Hemerkovej na Hlavnej 68.

V tomto roku sa do súťaže prihlásilo 36 detí z 13 štátov Európy (Bielorusko, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Estónsko, Gruzínsko, Nemecko, Litva, Poľsko, Rusko, Srbsko, Ukrajina a Slovensko) a ich výkony hodnotila 10 členná medzinárodná porota zložená z renomovaných klavírnych umelcov a pedagógov z Brazílie, Portugalska, Švajčiarska, Bulharska, Českej republiky a Slovenska.

V 1. kategórii zvíťazila Zuzana Šabíková z Nitry, ktorá zároveň získala aj cenu prezidenta republiky pre najlepšieho účastníka zo Slovenska a cenu Českého hudobného fondu. Druhé miesto získala Skaisté Kašetaité z Litvy, na treťom mieste sa umiestnil Jan Škrobánek z Ostravy.

Víťazom 2. kategórie sa stala Taisija Kuščenko z Litvy, na druhom mieste sa umiestnila Ksenia Starovojtova z Ruska a na treťom Ona Gražinyté z Litvy.

V 3. kategórii si zlaté odniesol odniesol Nikola Dragosavac zo Srbska, ktorý sa stal aj laureátom súťaže. Druhé miesto obsadil Alexander Vorontsov z Nemecka, na treťom mieste sa umiestnil Adam Kotula z Poľska.

Cenu primátora mesta Košice pre najlepšieho košického účastníka a cenu pre najmladšieho účastníka súťaže získala 8 ročná Miriam Vatraľová, žiačka ZUŠ Márie Hemerkovej z triedy pani učiteľky Ľudmily Fetterikove, ktorá sa umiestnila na 4. mieste v 1. kategórii. Cenu Slovenského hudobného fondu získal Jakub Šotkovský z Českej republiky a cenu riaditeľa Štátnej filharmónie Košice získala Lina Balciunaité z Litvy.

Sprievodnou akciou Medzinárodnej klavírnej súťaže Košice 2009 bol koncert laureáta súťaže z roku 2001 Richarda Reipricha, košického rodáka ktorý v súčasnosti študuje 3. ročník Konzervatória v Brne u docentky Aleny Vlasákovej. Jeho mimoriadny umelecký výkon zaujal všetkých prítomných. Na koncerte účinkoval tiež školský orchester ZUŠ Márie Hemerkovej – Musica Iuvenalis, sólové party predniesli žiačky školy Lucia Kekeňáková a Zuzana Pristašová z triedy pani učiteľky Anny Hrehovej. Vyvrcholením súťaže bol koncert víťazov XI. ročníka súťaže a odovzdávanie ocenení v Dome umenia.

„Medzinárodná klavírna súťaž Košice 2009 prebehla na vysokej profesionálnej úrovni. Ohlasy na celý priebeh, ale aj organizáciu súťaže, boli veľmi pozitívne. Súťaž v uplynulých dňoch priniesla do nášho mesta mimoriadny umelecký potenciál, vznikli nové priateľstvá. Myslím, že môžeme s hrdosťou konštatovať, že sme úspešne reprezentovali naše základné umelecké školstvo a mesto Košice nielen na Slovensku, ale aj za hranicami. Podľa vyjadrenia všetkých zúčastnených aj v súvislosti s touto súťažou Košice právom získali titul Európskeho hlavného mesta kultúry pre rok 2013," zhodnotila na záver Jana Fričová, riaditeľka Základnej umeleckej školy Márie Hemerkovej.

Umeleckým riaditeľom súťaže je od jej vzniku košický rodák prof. Peter Toperczer, Dr.h.c., dekan HAMU v Prahe.